DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raport DEVASTATOR pentru guvern. FRÂNĂ puternică în sectorul industrial din România

Dancila guvern Victoria

Industria românească a crescut şi în luna aprilie, dar avansul puternic din martie nu a mai putut fi susţinut, iar volatilitatea mare din primele patru luni ale anului ridică semne de întrebare, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA şi publicat joi, anunţă News.ro.

Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

”Aproape toţi indicatorii măsuraţi de barometru s-au depreciat, iar volatilitatea mare din primele patru luni ale anului ridică întrebarea dacă pierderile de viteză semnalează vremuri tulburi sau reculuri temporare. Datele par să indice o slăbire a cererii curente interne şi externe. Dar încrederea managerilor în cererea viitoare rămâne stabilă”, se arată în raport.

Volumul producţiei a coborât de la 65 de puncte în martie la 60 în aprilie, dar stocurile au urcat de la 46 la 50, probabil pe seama activităţii mai ridicate din luna martie.

Totuşi, volumul activităţii din primele patru luni ale anului rămâne ceva mai ridicat decât volumul din perioada similară a anului trecut, potrivit raportului.

Comenzile noi au scăzut de la 63 la 59.

”E vorba de toate comenzile noi, indiferent dacă sunt interne sau externe. Pentru creşterea activităţii, scăderea comenzilor are exact efectul „vântului care suflă din faţă””, se arată în raport.

Numărul angajaţilor a arătat o uşoară tendinţă de creştere de la 48 în decembrie 2017 la 56 în martie, dar a scăzut la 52 de puncte în aprilie.

”Totuşi, în ansamblu, numărul angajaţilor rămâne relativ inelastic în raport cu fluctuaţiile comenzilor şi ale volumului de producţie din industrie. În consecinţă, sunt puţine speranţe de mărire a veniturilor bugetare pe seama creşterii numărului de salariaţi”, se arată în raport.

Totodată, indexul de optimism al managerilor a rămas la aceeaşi valoare ca şi în martie – 66 de puncte, cu 5 puncte mai puţin decât în ianuarie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.