Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport dur al HRW: Organizația denunţă abuzurile împotriva menajerelor tanzaniene în ţări din Golf

hellogiggles.com
campanie online #metoo agresiune sexuala hartuire

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a afirmat marţi că menajerele tanzaniene din Oman şi Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt victime ale abuzurilor, îndeosebi sexuale, şi sunt exploatate în condiţii echivalente cu munca forţată, relatează AFP.

Într-un raport de circa o sută de pagini, HRW, cu sediul la New York, dă asigurări că ''numeroase menajere din Oman şi EAU sunt exploatate la locul de muncă, plătite insuficient şi sunt victime ale abuzurilor''. ''Menajerele care fug de angajatorii şi de agenţii care le supun unor abuzuri ne-au spus că poliţia sau responsabili de la propriile ambasade le-au forţat să se întoarcă (la angajatorul lor)'', afirmă într-un comunicat Rothna Begum, cercetătoare specializată în drepturile femeii pentru HRW. ''Sau ele trebuie să renunţe salariul lor, şi stau câteva luni pentru a economisi bani în scopul de a cumpăra un bilet pentru a se întoarce'' acasă, a adăugat dna Begum.

Majoritatea menajerelor din ţările din Golf sunt asiatice, originare din ţări precum Sri Lanka, Filipine şi India. Dar, de când aceste ţări şi-au întărit măsurile de protecţie pentru cetăţenii lor care muncesc în străinătate, angajatele africane sunt din ce în ce mai populare în Golf, afirmă HRW. Astfel că tanzanienele care lucrează în regiunea Golfului ca menajere sunt ''cu miile'', adaugă organizaţia.

Pe baza unor discuţii cu 50 dintre ele, cercetătorii HRW au ajuns la concluzia că majoritatea lor covârşitoare s-au ales cu paşapoartele confiscate şi au fost forţate să muncească până la 21 de ore pe zi fără să beneficieze de un minimum de concediu. Ele ''spun că primesc mai puţin bani decât li s-a promis, chiar deloc, că sunt nevoite să consume hrană necorespunzătoare sau resturi, sunt insultate zilnic şi sunt victime ale unor abuzuri fizice şi sexuale'' din partea angajatorului sau a unui membru al familiei sale, afirmă HRW.

''Unele din aceste cazuri relevă munca forţată sau trafic în vederea muncii forţate'', dă asigurări HRW, care denunţă foarte controversatul sistem de tutelă denumit ''kafala'', în baza căruia toţi muncitorii străini trebuie să aibă ''un tutore'' local şi să obţină o autorizaţie din partea lui pentru a schimba locul de muncă sau pentru a părăsi ţara de primire.

Dar, potrivit HRW, ţările de origine ale menajerelor au şi ele o parte de responsabilitate. ''Tanzania a extins, desigur, măsurile de protecţie pentru muncitorii săi din străinătate din 2011, dar lacunele din legislaţia privind recrutarea şi migraţia îi expun pe muncitorii respectivi la un risc sporit încă de la începutul procesului de expatriere şi oferă puţine posibilităţi de a obţine despăgubiri'', susţine HRW.

În plus, numeroşi muncitori nu trec prin agenţiile de recrutare aprobate de către guvern, ale căror contracte semnate în Tanzania nu au nicio valoare legală în Golf conform Agerpres. În Tanzania, autorităţile au împiedicat marţi HRW să prezinte oficial raportul, îndeosebi presei, într-un hotel din Dar es Salaam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.