Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport dur publicat de AFP, după atentatul în care au fost răniți opt soldați români: Talibanii controlează un procent mai mare din teritoriul Afganistanului

talibani

Talibanii controlează un procent în creştere din teritoriul afgan, în timp ce efectivele armatei afgane au scăzut considerabil în ultimul an, indică un raport american dat publicităţii marţi, transmite AFP.

Cel mai recent raport trimestrial elaborat de SIGAR - organismul public responsabilul cu controlul acţiunii americane în Afganistan - face un tablou sumbru al situaţiei de securitate din această ţară după aproape 17 ani de conflict, deşi forţele NATO desfăşurate sub comandament american afirmă că înregistrează progrese, anunță Agerpres.

Potrivit SIGAR, efectivele armatei şi poliţiei afgane au scăzut cu 10% într-un an, ajungând la 296.409 de membri la 31 ianuarie.

Talibanii şi jihadiştii grupării Stat Islamic (SI) şi-au intensificat atentatele împotriva armatei şi poliţiei afgane în ultimele luni, o situaţie care a afectat moralul trupelor deja slăbite de dezertări şi corupţie.

Citește și: Iranul ia în derâdere 'pseudo-dezvăluirile' lui Benjamin Netanyahu: Cât de convenabil. 'Timingul' perfect!

Raportul SIGAR nu mai furnizează numărul celor ucişi din armata afgană la ordinul guvernului de la Kabul.

În procente, talibanii şi alţi insurgenţi afgani controlează în prezent 14,5% din cele 407 districte ale ţării, cel mai ridicat nivel de când SIGAR face un astfel de bilanţ, adică din 2015.

Guvernul afgan controlează doar 56,3% din districte (unul în plus faţă de anul precedent), restul rămânând în dispută.

Din cauza densităţii variabile a populaţiei, procentul populaţiei afgane aflate în districtele controlate de guvern a scăzut.

'Tendinţa generală este ca insurgenţii să-şi crească controlul asupra populaţiei (de la 9% în august 2016 la 12% în ianuarie 2018)', subliniază raportul.

O altă concluzie a documentului este că bilanţul victimelor civile afgane a crescut de când aviaţia afgană şi-a înmulţit operaţiunile, iar NATO şi-a redus numărul loviturilor aeriene.

Concluziile raportului diferă considerabil de discursul oficial al Pentagonului, care afirmă că talibanii sunt în defensivă şi că o parte a insurgenţilor sunt dispuşi să participe la negocieri de pace, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.