Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul primului an de guvernare Ludovic Orban: 'În ciuda contextului politic ostil și a crizei sanitare, PNL și-a îndeplinit toate angajamentele' (document)

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Orban

Liberalii au realizat un Raport de activitate al Guvernului în perioada 4 noiembrie 2019 - 4 noiembrie 2019, intitulat „Un an de guvernare în slujba românilor”. Publicarea documentului coincide cu debutul campaniei pentru alegerile parlamentare.

În prima parte a raportului de 234 de pagini, dedicat primului an de guvernare, PNL face o trecere în revistă a contextului în care a preluat puterea executivă.

Citește și: Klaus Iohannis a anunțat LOCKDOWN în România: Magazinele se închid la 21.00, toate școlile trec pe online / LISTA RESTRICȚIILOR .

„Din punct de vedere economic, în anii 2017-2019, România a acumulat dezechilibre macroeconomice majore, fiind cel mai vulnerabil stat membru UE în situația declanșării unei crize economice”, scrie în document. Liberalii spun că în 2019 economia era caracterizată de un deficit bugetar excesiv, un deficit comercial istoric, cel mai slab ritm de executare a investițiilor publice din ultimii 10 ani, un nivel record al plăților restante, birocrație excesivă, dar și deprofesionalizarea instituțiilor prin promovarea în poziții-cheie a unor persoane pe criteriul apartenenței politice.

„Programul de guvernare asumat de Partidul Național Liberal și adoptat de Parlamentul României a fost alcătuit din obiective specifice, pe termen scurt, pentru un singur an de guvernare, în contextul slabei susțineri parlamentare (guvern minoritar) și având în vedere apropierea organizării alegerilor generale. În ciuda contextului politic deosebit de ostil (formarea unei majorități politice conjuncturale în Parlament, care a blocat constant măsurile adoptate) și a crizei sanitare generate de pandemia Covid-19, Guvernul a reușit ca, într-un termen foarte scurt, să îndeplinească toate angajamentele pe care și le-a propus și asumat la învestitură”, spune Guvernul.

Nivelul investițiilor publice din primele 9 luni ale anului este cel mai mare din ultimii 10 ani, România fiind singurul stat din Uniunea Europeană care a înregistrat o creștere a volumului investițiilor publice în anul 2020, în plină criză sanitară și economică, se mai arată în Raport.

Puterea de cumpărare a salariaților, exprimată prin dinamica salariului real, s-a majorat în primele șapte luni ale anului 2020 cu 3,1% la nivelul întregii economii. Pe sectoare ale economiei naționale situația salariului real se prezintă în felul următor: învățământ (+3,0%), sănătate (+3,2%), industrie (+1,4%), construcții (+4,1%), servicii (+3,6%).

Pe termen scurt, provocarea cea mai importantă rămâne combaterea și limitarea efectelor crizei COVID-19 asupra sănătății și economiei naționale și europene, ceea ce impune continuarea adoptării măsurilor de redresare economică și de creștere a încrederii populației.

Documentul integral poate fi consultat aici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.