Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport HRW: Coreea de Sud 'nu luptă' eficient împotriva infracţiunilor sexuale online

news.ro
Coreea de Sud

Coreea de Sud nu luptă eficient împotriva fenomenului larg răspândit al infracţiunilor sexuale comise online şi care au consecinţe devastatoare pentru victime, potrivit unui raport al Human Rights Watch (HRW), publicat miercuri şi citat de France Presse.

A douăsprezecea cea mai mare putere economică mondială, lider în sectorul noilor tehnologii, rămâne o societate profund patriarhală, cu puţin respect pentru drepturile femeilor, potrivit agerpres.ro.

Ţara se confruntă cu fenomenul numit "molka" - camere ascunse - de cele mai multe ori instalate de bărbaţi pentru a filma femei în locuri publice, toalete, transport sau birouri şi "revenge porno" - postare online de scene sexuale de către un partener respins.

Oficialii din "sistemul judiciar sud-coreean - în mare parte dominat de bărbaţi" - "de multe ori nu par să înţeleagă sau să admită că acestea sunt infracţiuni foarte grave", a subliniat în raportul său Heather Barr, de la HRW.

În 2019, aproape 45% dintre infracţiunile cu caracter sexual comise online nu au făcut obiectul urmăririi penale, comparativ cu 19% din furturi şi 27,7% dintre omucideri, potrivit raportului.

Chiar şi în prezenţa probelor, aproape 80% dintre autori sunt condamnaţi doar la "o pedeapsă cu suspendare, o amendă sau ambele".

"Infracţiunile cu caracter sexual sunt atât de frecvente (...) încât au un impact asupra calităţii vieţii femeilor şi fetelor", a explicat dna Barr, subliniind că victimele simt un sentiment copleşitor de ruşine, asta dacă nu sunt ostracizate în societate.

Infracţiunile comise cu camere ascunse sunt atât de frecvente încât femeile poliţist sunt obligate în mod regulat să verifice toaletele publice pentru a se asigura că nu există astfel de dispozitive.

O victimă, care a fost de acord să depună mărturie, i-a povestit lui Barr că angajatorul ei i-a oferit un ceas pe care l-a instalat în dormitor. Mai mult de o lună mai târziu, ea şi-a dat seama că acest dispozitiv a fost folosit pentru a o filma şi transmite imagini.

Un "număr îngrijorător" de victime au declarat pentru HRW că s-au gândit la sinucidere.

Acest raport intervine într-un moment în care în ţară apare un fenomen "anti-feminist" din ce în ce mai important. Unele companii acuzate că susţin "feminismul radical" sunt boicotate de bărbaţi.

Guvernul sud-coreean "nu a transmis un mesaj clar şi puternic cu privire la egalitatea dintre femei şi bărbaţi", şi-a exprimat regretul dna Barr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.