Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport Japonia: Mii de oameni au fost sterilizaţi fără să ştie

noi.md
populatie japonia

Raport Japonia: Mii de oameni au fost sterilizaţi fără să ştie.

Un raport asupra sterilizării forţate a mii de persoane în Japonia, în virtutea unei legi eugenice astăzi dispărute, a fost aspru criticat miercuri, detractorii săi apreciind că acesta omite responsabilităţile guvernului nipon, informează AFP.

Acest raport de 1.400 de pagini prezentat săptămâna aceasta în Parlamentul Japoniei, detaliază cum circa 16.500 de persoane - dintre care unele aveau doar nouă ani - au fost sterilizate fără consimţământul lor, în virtutea legii eugenice ce fusese în vigoare în această ţară între 1948 şi 1996, conform Agerpres.

Alte circa 8.500 de persoane au fost sterilizate cu acordul lor, însă apărătorii unor victime au emis dubii în ceea ce priveşte circumstanţele în care acest acord fusese obţinut.

Legea îi autoriza pe medici să sterilizeze persoanele ce sufereau de deficienţe intelectuale ereditare, pentru "a evita (...) o descendenţă de proastă calitate".

În 2019, Parlamentul nipon a adoptat o lege ce prevedea plata de despăgubiri victimelor, însă guvernul oferise o despăgubire forfetară de 3,2 milioane de yeni de persoană (20.700 de euro), sumă insuficientă în raport cu gravitatea faptelor, potrivit avocaţilor victimelor.

De asemenea, Parlamentul a comandat raportul dat publicităţii săptămâna aceasta, pe care Koji Niisato, un avocat care a reprezentat victime, l-a apreciat drept insuficient.

Raportul nu face decât să confirme că "a fost o lege extrem de oribilă", a declarat Niisato pentru jurnalişti miercuri.

Însă raportul nu prezinte "motivele pentru care această lege oribilă a fost promulgată şi a existat timp de 48 de ani, şi nu menţionează de ce guvernul nu şi-a asumat responsabilitatea, chiar după ce legea a fost amendată. Este extrem de regretabil", a declarat el.

Victimele sterilizării forţate luptă de multă vreme pentru a obţine recunoaşterea prejudiciului suferit, iar trei dintre ele au obţinut despăgubiri în justiţie anul trecut, o victorie istorică.

Însă luna aceasta, un alt tribunal a respins cererea de despăgubiri a reclamanţilor, argumentând că faptele s-au prescris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.