Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport: Numărul de angajaţi din industria serviciilor pentru afaceri a crescut cu aproape 30% în ultimii trei ani

Twitter
acciza calculator

Numărul angajaţilor din industria serviciilor pentru afaceri va creşte cu procente cuprinse între 10% şi 30% în acest an, după ce, în ultimii trei ani, creşterea cumulată a fost de aproape 30%, potrivit unui raport realizat de o asociaţie de profil.

Serviciile care au cunoscut cea mai însemnată creştere, respectiv au avut nevoie de cei mai mulţi angajaţi sunt: IT, suport clienţi, finanţe şi contabilitate, potrivit Agerpres.

"Gradul de complexitate a proceselor, cel puţin pentru top trei servicii, creşte de la an la an, pe măsură ce se automatizează activităţi de bază. De aceea este nevoie de angajaţi cu competenţe tehnice crescute, comparativ cu ponderea angajaţilor fără experienţă care era destul de mare în urmă cu 3-5 ani. Alte aspecte importante sunt competenţele digitale şi nu în ultimul rând limbile străine", a explicat Ciprian Dan, preşedinte al Asociaţiei Business Service Leaders (ABSL).

Pandemia a crescut loialitatea angajaţilor, rata medie a plecărilor din companie fiind de 18% în acest an, comparativ cu rata medie de 26% înregistrată în 2019.

"Costul şi disponibilitatea forţei de muncă rămân în continuare provocatoare, inducând o mobilitate excesivă între angajatori. Din acest motiv, multe companii din industrie şi-au regândit modelul de business, către unul mai sustenabil care să nu se mai bazeze doar pe creşterea numărului de angajaţi, ci pe productivitatea ridicată a acestora. Implementarea tehnologiei avansate, optimizarea proceselor şi orientarea către servicii cu valoare adăugată mai mare sunt noile pârghii spre care se orientează companiile", a precizat Cătălin Iorgulescu, vice-preşedinte ABSL.

Industria serviciilor externalizate este în top trei industrii în 2022 în ceea ce priveşte creşterile salariale, cu 11% (după asigurări cu 17,7% şi retail cu 16,8%), dar şi în topul industriilor cu cel mai mare salariu de bază mediu, adică 10.691 lei brut lunar. Cifrele salariale arată că industria serviciilor pentru afaceri devine mai competitivă şi atrage angajaţi prin joburi din ce în ce mai specializate datorită investiţiilor şi proceselor de automatizare, 7,7% fiind procentul estimat de creştere pentru anul viitor, precizează raportul citat.

Cele mai mari creşteri salariale din industrie s-au înregistrat în Bucureşti şi Transilvania - Banat, în timp ce salariile au stagnat sau au crescut mai puţin în Muntenia şi Moldova.

Cele mai bine plătite limbi străine în acest an au fost chineza, ceha şi suedeza.

"Munca în sistem hibrid a devenit o realitate a industriei, aproape toate companiile adoptând în 2022 acest mod de lucru. 78% dintre companiile din industrie cer angajaţilor să lucreze de la birou minim 1-2 zile pe săptămână'', a spus Francesca Postolache, vice-preşedinte ABSL.

Companiile din industria serviciilor de business estimează pentru acest an un venit în creştere cu 22% comparativ cu anul trecut.

70% dintre companii apreciază că vor înregistra o creştere a cifrei de afaceri în perioada următoare şi 94% dintre companii apreciază că România oferă numeroase oportunităţi de investiţii în acest sector.

Studiul a fost realizat de ABSL împreună cu PwC în perioada august - octombrie, pe un eşantion de 71 de companii care au o cifră de afaceri cumulată de peste 1,14 miliarde euro şi aproximativ 50.000 de angajaţi,

Din ABSL România fac parte atât companii autohtone, cât şi multinaţionale de profil, lideri regionali şi globali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.