Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport șocant în cazul crimelor de la Carcal- Jandarmeria a refuzat inițial să ajute la căutarea Alexandrei

Inquam Photos / Bogdan Dănescu
criminal Caracal

Potrivt raportului MAI în cazul crimelor de la Caracal , Jandarmeria a refuzat inițial să trimită luptători de la Brigada Mobilă pentru a sprijini ancheta. Ofițerul care coordona acțiunea din noaptea percheziției de la casa lui Gheorghe Dincă a cerut comandandului Brigăzii Mobile de Jandarmi Craiova 20 de jandarmi în sprijin dar a fost refuzat pe motiv că nu exista personal disponibil, potrivit digi24.

În raport se precizează că ofițerul care coordona acțiunea din noaptea percheziției de la casa lui Gheorghe Dincă a cerut comandandului Brigăzii Mobile de Jandarmi Craiova 20 de jandarmi în sprijin. Comandantul a refuzat, motivând că are oamenii ocupați cu alte misiuni.

Polițistul avea de acoperit cu forțe trei adrese în care se intra simultan pentru percheziții, la ora 6:00. A obținut sprijin în cele din urmă de la jandarmi, dar au fost trimiși numai 10 jandarmi, de la Inspectoratul din Slatina.

Citește și: Minunile din declarația de avere a judecătorului CCR, Livia Stanciu

Ce se spune în raportul MAI

Era în toiul nopții, undeva în jurul orei 1:00 noaptea, când adjunctul șefului IPJ Olt încerca, după ce s-a contrazis cu procurorii care nu doreau să intre și voiau să aștepte ora 6:00, să pregătească intervenția. El cheamă niște ofițeri de la SAS (trupe speciale), dar pentru că aveau de mers la trei adrese, comisarul șef Alexe Nicolae (demis ulterior de ministrul Moga) a pus mâna pe telefon și a sunat la adjunctul șefului Grupării Mobile de Jandarmi Craiova, colonelul Botan, solicitând să fie sprijinit cu 20 de jandarmi. Colonelul refuză însă spunând că „are oameni în dispozitiv”.

„De asemenea, polițistul a dispus șefului SAS să-i pună la dispoziție 2 grupe a câte 7 oameni pentru perchezițiile ce urmau a fi efectuate. Totodată, a luat legătura telefonic cu adjunctul șefului Grupării Mobile Jandarmi Craiova, colonelul B, solicitându-i să fie sprijinit cu 20 de jandarmi, însă acesta a refuzat, spunând că are oamenii în dispozitiv. Ulterior, comandantul IJJ Olt, domnul colonel D. a pus la dispoziție 10 jandarmi în sprijin pentru efectuarea perchezițiilor domiciliare, aceștia prezentându-se la ora 5:30 la sediul Poliției Municipiului Caracal” - scrie în raportul Poliției.

Care este poziția Jandarmeriei

Într-o intervenție la Digi24, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a precizat că este vorba despre o „neînțelegere” și că acel „refuz” al comandantului de la Craiova este de fapt o solicitare a acestuia de a se adresa unității competente, adică Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, care are un detașament de ordine publică chiar la Caracal.  El a mai spus că instituția în numele căreia vorbește nu are deschisă o anchetă internă ca urmare a raportului MAI, pentru că în acest caz a fost vorba doar de o chestiune de competență teritorială.

„Acel refuz pe care îl menționați dumneavoastră este, de fapt, o solicitare a comandantului grupării de a se adresa unității competente, respectiv Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, care are un detașament de ordine publică chiar în zona respectivă, în orașul Caracal. Nu este vorba despre un refuz. Este vorba doar de o redirecționare a solicitării către cei competenți să acționeze acolo.  Jandarmii au participat la acea activitate din acea dimineață, cu mențiunea că au fost efective de la Inspectoratul de Jandarmi Olt, care are un detașament chiar acolo în zonă”, a explicat Georgian Enache. Întrebat dacă există vreo diferență de competențe între jandarmii de la Brigada Mobilă de Jandarmi Craiova și cei de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt, Georgian Enache a răspuns că „e vorba strict de competența teritorială pe care o au și, din punct de vedere operativ, de distanța la care se aflau”.  El a explicat însă că jandarmii din Brigada Mobilă de la Craiova au o competență teritorială extinsă în mai multe județe și de fiecare dată când într-un anumit județ se desfășoară acțiuni de amploare, care nu pot fi acoperite cu efectivele din Inspectoratul respectiv, se solicită sprijin și aceste forțe suplimentare vin în ajutor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.