Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ONU: Iranul a onorat acordul nuclear cu marile puteri în ciuda noilor sancțiuni impuse de SUA

iran, sua

Iranul a continuat să pună în aplicare principalele restricții nucleare stabilite de tratatul nuclear din 2015 cu marile puteri, în condițiile în care Statele Unite au reimpus sancțiunile împotriva Teheranului, a arătat luni un raport al agenţiei de supraveghere atomică a ONU, relatează Reuters.

Câteva dintre principalele elemente care au fost suprimate în cadrul acordului, menite să prelungească timpul necesar pentru construirea unei bombe nucleare, au fost verificate cu puțin timp înainte ca sancțiunile americane să fie reimpuse pe data de 5 noiembrie, după retragerea din acordul nuclear anunțată în mai.

Un diplomat senior a spus mai târziu că nu există niciun semn de schimbare a comportamentului iranian de la acea dată.

"Nu există nimic care să indice că cooperarea iraniană sau atitudinea iraniană s-au schimbat de la 5 noiembrie", a afirmat acesta.

Rezervele de uraniu ale Iranului cu un conținut scăzut de îmbogăţire au rămas cu mult sub limita de 202,8 kg stabilită în acord, la 149,4 kg, a arătat raportul trimestrial al AIEA, agenţie care are sediul la Viena.

Stocul său de apă grea, un material mai puțin sensibil care poate fi utilizat ca moderator în reactoarele nucleare, dar care este încă restricționat în cadrul înțelegerii - a rămas aproape neschimbat, la 122,8 tone.

Iranul a continuat producția, dar 1,7 tone au fost expediate în străinătate, în timp ce 1,5 tone au fost folosite pentru fabricarea compușilor medicali, potrivit raportului.

Iranul a afirmat că va rămâne în acordul care a ridicat majoritatea sancțiunilor internaționale, dar numai dacă ceilalți semnatari - trei puteri europene, Rusia și China - vor face față promisiunilor de a-și păstra avantajele comerciale.

Marea Britanie, Germania și Franța se străduiesc să protejeze companiile de efectele noilor sancțiuni ale SUA și să protejeze veniturile din petrol ale Iranului, deși mulți diplomați se îndoiesc că aceste eforturi vor fi suficiente pentru a salva în cele din urmă acordul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.