Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport: Peste 40% dintre datele sensibile ale companiilor sunt stocate în Cloud

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Trei sferturi dintre companiile globale (75%) şi-au mutat, în 2022, peste 40% dintre datele sensibile stocate în cloud, trend în creştere cu 26% faţă de anul anterior, însă doar 45% dintre aceste informaţii sunt criptate, relevă raportul "Thales Cloud Security Study 2023", publicat luni.

Cercetarea de specialitate a constatat că mai mult de o treime (39%) dintre companii au suferit, anul trecut, o breşă de securitate în cloud, ceea ce reprezintă o creştere faţă de 35% în 2021. În plus, eroarea umană a fost raportată drept principala cauză a breşelor de securitate în cloud de peste jumătate (55%) dintre cei chestionaţi, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, 38% din totalul respondenţilor au clasificat aplicaţiile Software as a Service (SaaS) drept principala ţintă a hackerilor, urmate de stocarea în cloud (36%).

Reprezentanţii companiilor chestionate au subliniat că principalele îngrijorări legate de datele din Cloud sunt reprezentate de lipsa protocoalelor de criptare şi de control. Astfel, 22% dintre profesioniştii din domeniul IT au raportat că peste 60% din datele lor sensibile din Cloud sunt criptate, iar în medie doar 45% dintre datele stocate sunt criptate.

De asemenea, 14% dintre cei intervievaţi au declarat că au avut control total asupra datelor criptate în Cloud, iar aproape două treimi (62%) au recunoscut că au cinci sau mai multe sisteme de gestionare, ceea ce înseamnă o complexitate sporită pentru securizarea datelor sensibile.

Potrivit sursei citate, opt din zece organizaţii (79%) au mai mult de un furnizor de cloud. Totodată, în timp ce, în 2021, o pondere de 16% dintre cei chestionaţi au raportat că organizaţiile lor utilizează între 51 şi 100 de aplicaţii SaaS diferite, în 2022 acest procent a crescut la 22%.

Peste jumătate (55%) dintre respondenţi spun că gestionarea datelor în Cloud este mai complexă decât în propriul sediu (o creştere de la 46% faţă de anul precedent).

Pe de altă parte, 83% din totalul profesioniştilor chestionaţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la suveranitatea datelor, în timp ce 55% au fost de acord cu faptul că asigurarea confidenţialităţii şi conformităţii datelor în Cloud a devenit mai dificilă.

Gestionarea identităţii şi a accesului e o măsură crucială pentru limitarea breşelor, fiind nevoie de practici solide de securitate. Îmbucurător este faptul că a crescut la 65% adoptarea autentificării cu mai mulţi factori (MFA), ceea ce indică un progres în întărirea controalelor de acces. În mod surprinzător, doar 41% dintre organizaţii au implementat controale de tipul "zero trust" în infrastructura lor cloud, iar un procent şi mai mic (38%) utilizează astfel de controale în interiorul reţelelor lor cloud. Aceste statistici subliniază necesitatea unor măsuri de securitate cuprinzătoare pentru a proteja eficient datele sensibile şi pentru a spori rezistenţa generală în materie de securitate cibernetică", se menţionează în document.

Studiul mai arată că tot mai multe date sensibile se "mută" în Cloud, 75% dintre companii confirmând că peste 40% dintre datele stocate sunt sensibile în creştere cu 26% faţă de anul 2021.

Raportul Thales s-a bazat pe un sondaj global realizat de S&P Global Market Intelligence şi comandat de Thales în rândul a aproape 3.000 de directori din domeniul securităţii IT şi a datelor.

Respondenţii au fost din 18 ţări şi teritorii: Australia, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Hong Kong, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.