Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportori ai ONU cer o revizuire a proiectului de lege francez privind securitatea

Agerpres
ONU

Cinci raportori ai ONU i-au cerut joi Franţei să-şi revizuiască propunerea sa de lege privind securitatea, considerând-o "incompatibilă cu dreptul internaţional şi drepturile omului", relatează AFP potrivit Agerpres.

"Printre numeroasele alte dispoziţii ale propunerii de lege care ar putea limita drepturile omului, articolul 22 care autorizează utilizarea dronelor de supraveghere în numele securităţii şi a luptei împotriva terorismului ar permite o supraveghere extinsă, în special a manifestanţilor", au declarat aceşti experţi independenţi.

"Asta ar avea implicaţii grave pentru dreptul la viaţă privată, libertatea de reuniune paşnică şi libertatea de expresie în ţară, precum şi în orice altă ţară care s-ar putea inspira din această legislaţie", au adăugat ei într-un comunicat comun.

Deşi au salutat crearea unei comisii, care va fi condusă de preşedintele Comisiei naţionale a drepturilor omului, însărcinată să formuleze recomandări privind articolul 24, experţii, printre care se află şi Raportoarea specială privind dreptul la libertatea de opinie şi de expresie Irene Khan, i-au cerut Franţei să întreprindă o evaluare completă a compatibilităţii întregii propuneri de lege cu dreptul internaţional.

Citește și: Dezvăluire cu greutate! FBI, descindere la ‘Perla’ lui Sebastian Ghiță!

Articolul 24, cel mai controversat, "interzice utilizarea răuvoitoare" a imaginii "sau a oricărui element de identificare" a poliţiştilor şi jandarmilor în intervenţie.

Pentru raportori, care sunt mandataţi de Consiliul drepturilor omului, dar nu se exprimă în numele ONU, "imaginile video ale abuzurilor poliţiştilor filmate de public joacă un rol esenţial în supravegherea instituţiilor publice, ceea ce este fundamental pentru statul de drept".

"Este un semn bun că membrii Parlamentului au declarat că vor rescrie articolul 24 vizând limitarea publicării imaginilor cu poliţişti, dar trebuie mers mai departe şi regândit obiectivul propunerii de lege în ansamblul său", au estimat raportorii ONU.

"Simpla rescriere a articolului 24 nu va rezolva deficienţele şi această dispoziţie nu este cu siguranţă singura din propunerea de lege care aduce atingere drepturilor omului", au insistat ei, solicitând o revizuire "în profunzime".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.