DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raportul Corpului de Control în privința Revelionului de la Biblioteca Națională va fi dat publicității pe 15 ianuarie

biblioteca nationala

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că verificarea respectării procedurilor legale privind organizarea petrecerii de Revelion de la Biblioteca Naţională a României va fi demarată luni şi că speră ca după data de 15 ianuarie să facă public raportul, potrivit Mediafax.

Deputatul USR Iulian Bulai scria într-un mesaj publicat pe Facebook faptul că sala Atrium a Bibliotecii Naţionale din Bucureşti a rămas "plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion". Sub titulatura "Revelion în Bbibliotecă", petrecerea a inclus un concert susţinut de Delia.

"'O locație autentică' pentru petrecerea Revelionului. Plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion. Nu mi-am imaginat niciodată că Biblioteca Națională a României, care-și împarte sediul cu Ministerul Culturii, e o 'locație autentică' pentru 'un revelion de poveste', cu Delia et co. Promovat pe Facebook ca fiind organizat nu se știe de cine - poate de Biblioteca Națională însăși, deși ultima dată când am verificat, nu ăsta era obiectul ei de activitate. În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc!, că BNR se ocupă de chermeze. Nici că face viței la proțap pe scările Ministerului, de Ziua Națională, pe muzică de nuntă. Nici că noaptea, când nu e revelion, Biblioteca are program de discotecă în Sala Atrium, cu sute de oameni înghesuiți, care beau pe rupte", a scris deputatul USR.

Corpul de Control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea petrecerii de Revelion la Biblioteca Naţională a României.

Bogdan Gheorghiu a explicat, duminică, că luni dimineaţă va elabora ordinul de ministru cu începere imediată, astfel încât reprezentanții ministerului "să poată demara exact de mâine controlul".

Vezi si: Iranul a arborat steagul roşu în orașul sfânt, pentru prima oară în istorie: Teheranul e gata de război / VIDEO

"În general, deplasarea la faţa locului şi constatarea durează o săptămână, iar cealaltă parte legată de documentaţie durează 30 de zile", a mai spus acesta. "Mi-au promis că se vor mişca mai repede şi atunci, bazându-mă pe promisiunea lor, sper să mă încadrez după 15 ianuarie să fac şi public raportul".

"Controlul are două componente, una e deplasarea la faţa locului, să vadă acolo, şi, doi, verificarea tuturor hârtiilor. Pe mine mă interesează foarte mult să văd exact ce contracte s-au semnat, în ce măsură respectă regulamentul de funcţionare interior", a mai spus ministrul Culturii.

Rugat să ofere un punct de vedere privind scandalul declanșat în spațiul public de eveniment, ministrul Culturii a declarat că nu dorește să se antepronunțe: "Eu aştept rezultatul controlului şi îl voi face public, cel mai probabil după 15 ianuarie".

"E foarte important de verificat şi procedura, tot. E un ordin de ministru în baza căruia se pot organiza astfel de evenimente, există posibilitatea de a se face venituri proprii, dar, sigur că, în urma acestui scandal, trebuie să verificăm exact dacă s-a respectat ora, dacă evenimentul se integrează în ceea ce înseamnă exigențe legat de ce se poate sau nu în instituţiile de cultură şi aşa mai departe", a mai spus Bogdan Gheorghiu.

De cealaltă parte, Carmen Mihaiu, managerul Bibliotecii Naționale a României, a declarat, duminică, că nu a fost oficial informată despre verificarea care va fi demarată, dar că i se pare firesc.

"Oficial nu am fost informată. Dar probabil că urmează luni, mi se pare firesc. Domnul ministru a anunțat public și probabil luni dimineața se vor întâmpla lucrurile afirmate", a declarat Carmen Mihaiu.

Întrebată de MEDIAFAX dacă au fost respectate procedurile, aceasta a răspuns afirmativ: "Da, eu am respectat Legea bibliotecilor care spune foarte clar la Biblioteca Națională că este o biblioteca care este finanțată din venituri proprii și de la bugetul statului. În primul rând din venituri. Apoi am respectat regulamentul de organizare și funcționare, care, la fel, îmi permite să fac evenimente, și un ordin de ministru care stabilește exact tarifele".

Întrebată despre criteriile care trebuie să fie luate în considerare în alegerea acestor evenimente, Mihaiu a spus că acestea trebuie să fie "civilizate și sigur să respecte o anumită decență". "Sigur sunt cele culturale, artistice, științifice, profesionale, expoziții dezbateri, iar acest eveniment a fost privit ca un concert de muzică pop, am vrut să atragem tinerii și o categorie de vârstă de până în 40 de ani și nu ni s-a părut nimic nepotrivit", a explicat managerul Bibliotecii Naţionale.

Despre imaginile publicate de Bulai, Mihaiu a spus că au fost post-eveniment, când se făcea curăţenie: "Mobilierul nu era al Bibliotecii Naționale, de altfel, Biblioteca Națională nu are acest tip mobilier".

"Imaginile sunt furnizate din interior, deci ele trebuiau aduse la cunoștința mea dacă era o problemă, Nimeni nu m-a contactat din Ministerul Culturii. Eu am fost să mă asigur că lucrurile intră în normal, se face curat, eu am filmat cu telefonul încă de pe 3 (ianuarie, n.r.) și mobilierul nu mai era", a mai spus Mihaiu, care a mai precizat că petrecerea a avut loc într-o perioadă în care biblioteca a fost închisă publicului. De altfel, instituţia îşi va relua programul cu publicul luni.

"Evenimentul s-a întâmplat când Biblioteca nu mai avea public, nu am afectat misiunea Bibliotecii, evenimentul a fost închis, nu aveam public în acel moment și este normal să nu fie", a subliniat aceasta.

De asemenea, Mihaiu a spus că patrimoniul Bibliotecii nu este afectat de astfel de evenimente: "Nu există depozite nici la parter, nici la mezanin unde a avut loc evenimentul concert Delia, nu. Depozitele încep de la etajele 3, 5, 6, colecțiile speciale sunt în depozite cu control acces, noi nu facem evenimente și să periclităm patrimoniul, în niciun caz".

Întrebată care sunt motivele pentru care un astfel de eveniment organizat de Biblioteca Naţională a ieşit în evidenţă, în condiţiile în care şi alte instituţii din subordinea Ministerului Culturii, precum Opera Naţională şi Teatrul Naţional Bucureşti, găzduiesc petreceri de Revelion, Mihaiu a răspuns că motivul este unul intern.

"Eu am încercat să deschid Biblioteca, sunt primul manager după nouă ani cu concurs, nu mai există interimat, eu vreau să fac reorganizare. De altfel, această reorganizare există ca obligație în contractul meu de management, mi-am asumat reorganizarea, eu am trimis noul ROF propus și organigrama la Ministerul Culturii, sigur că reorganizarea nu convine șefilor și anumitor directori din Biblioteca Națională, pentru că eu voi face această reorganizare care sigur va lovi în comoditatea multora care s-au obișnuit de nouă ani de zile să existe interimate și cum nu le convine ceva să dea jos directorul. Despre acest lucru este vorba, de fapt, se vrea capul meu în acest moment", a spus aceasta.

"Vor cădea câteva capete prin această reorganizare. Biblioteca Națională este cu prelucrarea cărților undeva în 2016 și este firesc să iau măsuri pentru a mări ritmul și ca Biblioteca Națională să ajungă acolo unde trebuie, iar publicul să aibă acces la cărți așa cum se așteaptă de la o Bibliotecă Națională. Iar eu mi-am propus aceste obiective și sigur că nu convin. Da, trebuie să muncim, despre asta este vorba, trebuie să muncim mai mult și să fim mai responsabili", a adăugat aceasta.

"Deranjează foarte mult acest restaurant care este normal să existe într-o instituție, accesul se face din afara institiției, nu din interior, Dar acest spațiu a fost prevăzut încă din construcție ca restaurant Eu nu am făcut altceva decât să închiriez și să aduc venituri instituției. Iar restaurantul este civilizat. Și e normal ca publicul și cetățenii Bucureștiului... de ce să stea un spațiu gol sau și Biblioteca Națională să stea goală, un spațiu imens. Se pot întâmpla evenimente", a spus Mihaiu, care a dat ca exemplu un concert al Patriarhiei organizat în urmă cu câteva săptămâni, ce a avut peste 3.000 de participanţi.

"E normal să dau comunității această instituție și să se întâmple evenimente, iar atunci când Biblioteca Naţională poate să aducă venituri și să îi fie mai bine, de ce nu. Atât timp cât nu este afectat publicul", a mai spus managerul Bibliotecii Naţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.