Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul Inspecției Judiciare pe 2019 - Lucian Netejoru: 'Au existat voci care au contestat calitatea serviciului nostru' / DOCUMENT

lucian netejoru

Inspecția Judiciară a dat publicității Raportul de activitate pentru anul 2019 - Vezi aici raportul de activitate (.pdf)

„Inspecţia Judiciară s-a aflat în anul 2019 în faţa unor opţiuni fundamentale, determinate de noua concepţie privind sistemul judiciar, consacrată legislativ la finele anului 2018. Reconfigurarea statutului şi extinderea atribuţiilor s-au reflectat şi în normele interne privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare, ca precursoare a unor schimbări de esenţă în cultura sa organizaţională.

Interesul public în creştere pentru activitatea pe care o desfăşurăm ne-a adus în faţa unei provocări majore: menţinerea instituţiei într-un spaţiu propriu realizării scopului pentru care a fost înfiinţată.

Senator PSD, despre suspendarea Sorinei Pintea: Este nevoie de curățarea imaginii partidului

Rapoartele și rezoluțiile Inspecției Judiciare au continuat să pună la dispoziția Consiliului Superior al Magistraturii informări imparţiale şi corecte cu privire la funcționarea instanțelor și parchetelor sau, după caz, la starea disciplinară a magistraţilor, pentru fundamentarea măsurilor necesare.

În anul 2019, au existat voci care au contestat calitatea serviciului nostru în materia răspunderii disciplinare având în vedere numărul de respingeri ale acţiunilor pe care le-am exercitat. Departe de a fi un eșec, cred că procentul de respingere este un reflex al necesarei independenţe a inspectorilor judiciari, mai ales în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casație și Justiție au menţinut situațiile de fapt constatate în cursul cercetărilor disciplinare.

S-a susţinut cu diverse ocazii că acțiunile disciplinare pun presiune asupra judecătorilor și procurorilor. Libera exprimare este un drept fundamental de care suntem mândri că l-am câştigat şi tocmai de aceea trebuie ştiut că aceste acţiuni reprezintă mai puţin de 4% din totalul lucrărilor disciplinare. Ca atare, în peste 95% din cazuri inspectorii judiciari le prezintă petenților, prin intermediul rezoluţiilor de clasare, argumente pertinente cu privire la modul corect în care judecătorii şi procurorii îşi desfăşoară activitatea.

Îmi doresc ca anul 2020 să fie un an în care să construim pentru ca justiţia să fie acel serviciu public de care este nevoie şi pe care oamenii oneşti şi-l doresc”, susține Lucian Netejoru.

Pe 5 martie a avut loc Adunarea generală a inspectorilor judiciari având ca obiect prezentarea Raportului de activitate al Inspecţiei Judiciare pe anul 2019.
La eveniment au participat doamna judecător Nicoleta Margareta Țînț, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Corina-Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna procuror Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, președinții curților de apel, procurorii șefi ai structurilor specializate de parchet și procurorii generali ai  parchetelor de pe lângă curțile de apel.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.