Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul Mueller face o nouă 'victimă': Ministrul Justiției, William Barr, citat de Congresul SUA pentru ultraj

Congresul SUA

Democraţii din Congresul SUA au făcut luni un nou demers preliminar citării pentru ultraj a ministrului justiţiei, William Barr, care a refuzat să prezinte o versiune necenzurată a raportului procurorului special Robert Mueller, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-a dat ordin! Cutremur pe piață! Lovitură pentru Vodafone, RCS&RDS și ceilalți mari jucători

Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor a întocmit un raport în care Barr, numit procuror general (cu atribuţii de ministru al justiţiei) de preşedintele Donald Trump, este acuzat de ultraj după ce luni dimineaţa a expirat al doilea termen limită pentru depunerea raportului Mueller în forma completă.

Barr a depăşit săptămâna trecută primul termen stabilit de aceeaşi comisie dominată de democraţi, care vor să afle întreg conţinutul raportului privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Citește și: A fost apăsat butonul de panică! Trocul făcut de Liviu Dragnea

Comisia a apreciat că "procurorul general Barr nu s-a conformat cu cererea comisiei de a primi aceste documente şi astfel a obstrucţionat funcţiile constituţionale, de supraveghere şi legislative ale comisiei".

Departamentul Justiţiei nu a reacţionat imediat la această concluzie.

Citește și: Toți românii cu Prima Casă sunt vizați! Mutarea pe care o pregătește Guvernul Dăncilă

Comisia juridică se va întruni miercuri pentru a decide dacă adoptă raportul referitor la ultraj. Un asistent din Congres a precizat că, după decizia comisiei, va urma un vot în plenul Camerei Reprezentanţilor. O acuzaţie de ultraj din partea Camerei poate fi urmată de un proces civil împotriva lui Barr, care ar putea fi condamnat la amenzi sau chiar la închisoare pentru că nu s-a conformat.

Raportul comisiei îi cere democratei Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, să ia "toate măsurile necesare" pentru aplicarea citaţiei emise de preşedintele comisiei, Jerrold Nadler.

Luna trecută, Barr a prezentat Congresului o versiune cenzurată a raportului Mueller, care arată că au existat contacte între campania electorală a lui Trump din 2016 şi Moscova, dar nu a fost vorba de o conspiraţie. Documentul prezintă şi acţiunile preşedintelui în încercarea de a împiedica ancheta.

Citește și: Andrei Caramitru, făcut praf, după scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă! Cine râde de el

Comisia condusă de Nadler consideră că raportul Mueller în forma completă este necesar pentru propria anchetă împotriva lui Trump, suspectat de corupţie şi obstrucţionarea justiţiei.

Administraţia Trump se opune multiplelor anchete ale unor comisii ale Camerei Reprezentanţilor, unde democraţii deţin din ianuarie majoritatea, în urma alegerilor legislative parţiale din noiembrie anul trecut.

Preşedintele Statelor Unite a susţinut din nou, luni într-un mesaj pe reţeaua Twitter, că Mueller nu a dovedit existenţa niciunei infracţiuni din partea sa.

Citește și: S-a dat ordin! Cutremur pe piață! Lovitură pentru Vodafone, RCS&RDS și ceilalți mari jucători

Unii democraţi au cerut deja demisia lui Barr, iar Pelosi l-a acuzat că a minţit Congresul, ceea ce "este o infracţiune". Procurorul general a refuzat deja, săptămâna trecută, să se prezinte la o audiere în comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor, care stabilise că el poate fi chestionat şi de avocaţii congresmenilor.

Printre democraţii din jurul lui Nadler există şi susţinători ai utilizării autorităţii "inerente" - dar rareori utilizate - a comisiei de a acţiona în afara sistemului judiciar al SUA, cu posibilitatea de a aresta, amenda şi chiar trimite la închisoare oficialii care nu se conformează citaţiilor Congresului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.