Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rareș Bogdan (PNL): 'Nu știu cine a scris drafturile legilor siguranței naționale!'

captura Antena 3
Rareș Bogdan

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, susține că nu știe cine a scris drafturile legilor siguranței naționale.

„Nu știu cine le-a scris. Există specialiști suficienți în Guvern. Sunt convins că au colaborat atât cu reprezentanți ai mediului academic, cât și ai serviciilor secrete”, a precizat Bogdan, la postul Digi24.

El crede că șefii serviciilor secrete, pe care a dat asigurări că îi cunoaște, nu vor derapa de la normele democratice.

„Îi cunosc pe toți șefii serviciilor de informații din România. (...) Comportamentele lor de până acum mă fac să cred, cel puțin pe partea civilă, dar și militară pe care îi cred că-și fac treaba cu credință și patriotism, că nu vor derapa”, a explicat Bogdan la Digi24.

Vezi și: Rareș Bogdan, despre legile siguranţei naţionale: Nu știu dacă nu cumva nu e un balon aruncat pentru a vedea cum reacționează societatea

Context

Persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, arată un proiect de lege pentru funcţionarea SRI, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare relatează G4Media. Aceste obligaţii nu există în legea actuală de funcţionare a SRI, în vigoare încă din 1992.

Vezi și; Alina Mungiu Pippidi nimicește proiectul SRI: E o propunere demnă de Zimbabwe

Conform proiectelor referitoare la securitatea naţională discutate în coaliţie, şeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României, dar Parlamentul nu mai poate iniţia demiterea directorului SRI, SRI devine autoritatea naţională în domeniul interceptării comunicaţiilor, procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este şeful statului, iar ofiţerii SRI pot fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi doar de procurori anume desemnaţi.

Mai multe ONG-uri au transmis protestul lor faţă de aceste prevederi, despre care afirmă că fac parte din planurile puterii politice de a oferi impunitate şi puteri sporite agenţilor din serviciile de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.