Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rareș Bogdan, despre legile siguranţei naţionale: Nu știu dacă nu cumva nu e un balon aruncat pentru a vedea cum reacționează societatea

Facebook PNL
Rareș Bogdan

Prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a vorbit despre draftul privind legile siguranței naționale publicat de jurnaliștii de la G4media.ro. El susține că nu o să fie de acord ca libertățile cetățeanului să fie îngrădite, dar nu exclude că actualul draft „nu e un balon aruncat pentru a vedea cum reacționează societatea”.

„Cei care au legile acestea sunt reprezzentanții Guvernului, respectiv cele patru comisii din Parlament – comisia SRI, comisia SIE, comisia de apărare din Senat și comisia de apărare din Camera Deputaților. Au 9 din 10, pentru că în total sunt 10 legi. Singura pe care nu o au și o vor primi este cea a CSAT. (…)

Nu au ajuns pe masa coaliției drafturile. Ce a ieșit în spațiul public nu sunt convis că este... Sunt mai multe variante de lucru. Colegii o să vină cu inițiativa legislativă care aparține aleșilor, împreună cu Guvernul, dar și cu beneficiarul. În coaliție nu au fost dezbătute în ultimele 2 zile legile siguranței naționale”, a spus Rareș Bogdan, la Digi24.

„Dată fiind și situația regională (...) România are nevoie de reglementări foarte precise, de reglementări pentru Serviciile de Informații. (...)

Niciodată ca lider al PNL nu o să fiu de acord să fie încălcate libertăți ale individului, ale presei sau libertăți ale omului câștigate cu greu în această țară. Eu nu cred că reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai coaliției vor veni cu derapaje.

Ce am văzut în presă nu sunt sigur că e și varianta finală de lucru. Nu vreau să comentez decât variantele finale.

Dacă vedem că un ofițer de informații poate să treacă la acțiuni de urmărire penală, nu e în regulă. Dacă se creează câmpuri tactice, iarăși e o situație… dar să nu facem procese de intenție

Sunt absolut convins că discuțiile o să fie în coaliție. Nu știu dacă nu cumva nu e un balon aruncat pentru a vedea cum reacționează societatea...

Eu pornesc de la buna credință. Eu cred că trebuie să așteptăm varianta care o să pornească spre legislativ. Nu varianta obținută pe surse. Vă asigur că în momentul în care o să o am și o să parcurg cu consilierii mei o să vin cu o părere.

Aceste legi se fac pentru următorii 30 - 40 de ani.

Sunt situații în care serviciile secrete sunt legate cu mâinile la spate. Dar asta nu înseamnă că o să fiu de acord cu încălcări ale libertăților.

Eu cred că cel puțin în situații complicate care țin de situații limită le lipsește serviciilor secrete cadrul legal să intervină”, a explicat Bogdan, la Digi24.

Context

Persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, arată un proiect de lege pentru funcţionarea SRI, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare relatează G4Media. Aceste obligaţii nu există în legea actuală de funcţionare a SRI, în vigoare încă din 1992.

Vezi și; Alina Mungiu Pippidi nimicește proiectul SRI: E o propunere demnă de Zimbabwe

Conform proiectelor referitoare la securitatea naţională discutate în coaliţie, şeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României, dar Parlamentul nu mai poate iniţia demiterea directorului SRI, SRI devine autoritatea naţională în domeniul interceptării comunicaţiilor, procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este şeful statului, iar ofiţerii SRI pot fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi doar de procurori anume desemnaţi.

Mai multe ONG-uri au transmis protestul lor faţă de aceste prevederi, despre care afirmă că fac parte din planurile puterii politice de a oferi impunitate şi puteri sporite agenţilor din serviciile de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.