Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rasismul faţă de persoanele de culoare, în creştere în Europa. Unde se înregistrează cea mai mare rată de discriminare

crimemoldova.com
rasism

Rasismul faţă de persoanele de culoare, în creştere în Europa. Unde se înregistrează cea mai mare rată de discriminare

Rasismul faţă de persoanele de culoare este în creştere în Europa, cele mai mari rate de discriminare şi hărţuire fiind înregistrate în Germania, Austria şi Finlanda, a stabilit un studiu realizat în 13 state ale Uniunii Europene la care au participat imigranţi de culoare de prima şi a doua generaţie, relatează miercuri Reuters şi dpa, conform Agerpres.

Agenţia Uniunii Europene pentru drepturi fundamentale (FRA), care a comandat studiul şi a analizat constatările acestuia, afirmă că în intervalul de şase ani de la studiul precedent proporţia respondenţilor care s-au simţit discriminaţi pe motive de rasă în ultimele 12 luni a crescut cu 10 puncte procentuale, ajungând la 34%.

În Austria şi Germania, această proporţie este de 64%, aproape dublu faţă de nivelul constatat anterior în Germania - 33% - şi o creştere semnificativă faţă de nivelul de acum şase ani din Austria - 42%. În Finlanda, nivelul este de 54%.

"Este şocant că nu am constatat nicio îmbunătăţire de la studiul precedent", a declarat directorul FRA, Michael O'Flaherty. "Persoanele de origine africană se confruntă chiar cu şi mai multă discriminare pur şi simplu din cauza culorii pielii", a adăugat el.

Proporţia respondenţilor care au afirmat că s-au simţit discriminaţi pe criterii de rasă în ultimii cinci ani, nu doar în ultimele 12 luni a crescut la 45% în cele 13 state participante, cu şase puncte mai mult decât în studiul anterior. În frunte sunt tot cele trei, pe primul loc Germania, cu 76%.

Sondajul a fost realizat de IPSOS în perioada octombrie 2021 - septembrie 2022 pe un eşantion de 16.124 de imigranţi şi urmaşi ai acestora din 15 ţări, servind ca bază pentru mai multe rapoarte ale FRA, inclusiv privind alte minorităţi etnice şi musulmani.

Primul raport din serie, intitulat "A fi negru în UE", se concentrează asupra a 6.752 de persoane născute în Africa subsahariană sau cel puţin cu un părinte născut în regiunea respectivă şi care trăiesc în prezent în Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia.

Statele cu cele mai scăzute rate de hărţuire au reieşit a fi Portugalia şi Suedia. Alături de Polonia, ele au cele mai scăzute rate de discriminare rasială, potrivit participanţilor la studiu.

Raportul cuprinde şi o serie de recomandări pentru statele membre ale UE, ca aplicarea corectă a legislaţiei antidiscriminare şi analizarea introducerii motivaţiei de discriminare rasială ca circumstanţă agravantă la stabilirea pedepselor pentru infracţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.