Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în alegerile din Moldova: În timp ce Opoziția se plânge de FRAUDE, observatorii OSCE spun că au fost PROFESIONISTE și TRANSPARENTE

platzforma
UE si moldova

Alegerile legislative care s-au desfăşurat duminică în Republica Moldova s-au desfăşurat în general "fără mari incidente", într-un mod profesionist şi transparent, a existat o concurenţă reală şi drepturile fundamentale au fost respectate, a apreciat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat scrutinul, transmit dpa, EFE şi AFP.

Cu toate acestea, au existat "acuzaţii" privind transportul de alegători cu autobuzele şi cumpărarea de voturi, a menţionat într-o conferinţă de presă coordonatorul special şi responsabilul misiunii de observare electorală a OSCE, Giorgi Tsereteli, scrie agerpres.ro.

Citește și: Kaufland majorează salariile angajaților! Totul se întâmplă de la 1 martie

Existenţa unor acuzaţii similare a fost consemnată şi de Rebecca Harms, şefa delegaţiei de observatori a Parlamentului European, într-un context în care co-preşedintele blocului proeuropean ACUM, Maia Sandu, a denunţat grave nereguli în regiunea transnistreană. "Zeci de mii de persoane au fost transportate cu autobuzele şi plătite să voteze", a spus Sandu.

Şeful delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Claude Kern, a afirmat la rândul său că alegerile au fost organizate "în general bine", dar lipseşte un mecanism eficient de prevenire a abuzurilor de influenţă din partea unor oameni de afaceri şi un sistem adecvat de sancţiuni.

Citește și: Este oficial! Programul Prima casă continuă și în acest an

Rebecca Harms a atras în acelaşi timp atenţia asupra unei "deteriorări a standardelor democratice" în Republica Moldova, evocând reforma sistemului electoral din 2017, împotriva recomandărilor OSCE şi Comisiei de la Veneţia.

Campania electorală "a fost marcată de alegaţii de presiuni asupra funcţionarilor şi puternice indicii privind cumpărarea de voturi şi abuzuri în ce priveşte resursele de stat", a subliniat OSCE într-un comunicat.

Citește și: Robert Turcescu a izbucnit în emisiunea lui Rareș Bogdan: ‘Nu vi se pare că e de noaptea minții?’

Raportul observatorilor menţionează totodată "controlul asupra media al unor actori politici" şi "confuzia" generată de schimbarea sistemului electoral, care a combinat pentru prima dată votul pe liste cu votul uninominal.

Alegerile au fost considerate un test pentru puterea preşedintelui prorus Igor Dodon în înfruntarea cu rivalii proeuropeni, notează dpa. Potrivit rezultatelor de luni după numărarea a 99% din voturi, pe primul loc se afla Partidul Socialiştilor al preşedintelui Dodon, cu 31% din voturi, urmat îndeaproape de blocul ACUM, cu 26%, şi Partidul Democrat, cu aproape 24%.

Citește și: Kaufland majorează salariile angajaților! Totul se întâmplă de la 1 martie

Corupţia este văzută drept una din principalele probleme ale Republicii Moldova, una din cele mai sărace ţări din Europa. Mulţi moldoveni lucrează în străinătate, în Uniunea Europeană sau în Rusia.

"Nu este niciun secret că există o dezamăgire generală în rândul cetăţenilor în ce priveşte procesele şi instituţiile politice de aici", a menţionat Giorgi Tsereteli.

Citește și: Este oficial! Programul Prima casă continuă și în acest an

"Îi invit pe noii aleşi să-şi ţină promisiunile, să rezolve problemele identificate şi să răspundă aşteptărilor oamenilor", a adăugat coordonatorul OSCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.