Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație. Un decan explică: OUG care a dus la demisia Ministrului Educației nu este valabilă

Inquam Photos/ Octav Ganea
Valentin Popa

Gabriel Ispas, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu, și fost director juridic în ministerul Educației, susține că ordonanța de urgență care a dus la demisia lui Valentin Popa din funcția de ministru al Educației nu este valabilă în cursul acestui an școlar, întrucât a fost adoptată după începutul școlii și legea nu permite să se aplice retroactiv, scrie EduPedu.ro.

În august, Guvernul a adoptat o OUG care care prevedea că elevii de până în clasa a IV-a, care fac parte din minoritățile naționale, vor fi învățați, la clasă, Limba română de profesorii de gimnaziu și liceu, și nu de învățători. Decizia a nemulțumit UDMR, iar tensiunile UDMR-PSD au dus la demisia lui Valentin Popa, după ce acesta a refuzat să abroge OUG. Ulterior, pe 28 septembrie, ordonanța a fost abrogată.

Citește și Ieșirea României din UE, pe agenda publică: Cine sunt cei care avansează RoExit

"Nu înțeleg decizia ministrului Educației de a-și da demisia, atâta vreme cât ordonanța nu poate fi aplicată în anul școlar 2018-2019. Constat că, la nivelul Ministerului Educației si la nivelul Guvernului în ansamblul său, gândirea juridică lipsește cu desăvârșire, fiind înlocuită de un oportunism deșănțat și o negociere fără precedent a intereselor educaționale. Îi îndemn pe cei care mai pot să citească, să lectureze Legea educației, care spune că orice măsură adoptată în domeniul educațional se aplică începând cu anul școlar următor. Anul școlar 2018-2019 a început în data de 1 septembrie 2018. La acea dată, normele, planurile de învățământ erau cele care fuseseră modificate prin Ordonanța publicată la sfârșitul lunii august în Monitorul Oficial, adică cea care le-a interzis învățătoarelor să mai predea Româna",  a declarat Gabriel Ispas pentru EduPedu.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.