Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Răsturnare de situație în divorțul UE-Marea Britanie: Germania și Irlanda spun că este posibil un acord

CCIR
Brexit

Miniştrii german şi irlandez de externe au declarat vineri că încă este "posibilă" încheierea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit după Brexit, în pofida impasului actual al discuţiilor, relatează AFP.

"Credem că un acord este cu siguranţă dificil, dar încă posibil", a declarat germanul Heiko Maas, a cărui ţară prezidează Consiliul UE până la finalul acestui an, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘Există posibilitatea unui Guvern minoritar sau să propunem un premier PSD cu un Guvern de uniune națională’

"Credem în continuare că este posibil să avem un acord comercial şi care să guverneze relaţiile" între Regatul Unit şi UE, a întărit omologul său irlandez, Simon Coveney, în cursul unei conferinţe de presă la Berlin.

"Vom negocia atâta timp cât va rămâne o fereastră deschisă", a adăugat ministrul german.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

"Dorim, bineînţeles, un acord rezonabil", a repetat el.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care speranţele pentru ajungerea la un acord păreau să se diminueze vineri, comentează France Presse.

Citește și: Fundația Bill și Melinda Gates, donație uriașă de bani pentru dezvoltarea unor vaccinuri mai ieftine împotriva COVID-19

Atât Bruxellesul, cât şi Londra şi-au afişat pesimismul privind ajungerea la un compromis până duminică, calendarul fixat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de premierul britanic, Boris Johnson.

Fără un acord de liber schimb cu Bruxellesul pe 31 decembrie, schimburile între Londra şi UE, principalul său partener, se vor face în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu impunerea de taxe vamale şi cote.

Citește și: Traian Berbeacenu, anunț de ultimă oră! Decizia cu privire la carantinarea Capitalei

Anticipând un "no deal", UE a prezentat măsuri de urgenţă care vizează menţinerea unei conectivităţi în transportul rutier şi aerian timp de şase luni, cu condiţia ca Londra să procedeze la fel. Măsurile vizează, de asemenea, garantarea accesului reciproc la apele celor părţi pentru navele de pescuit în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.