Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație în Războiul Bananelor: China sprijină Ecuadorul în disputa cu Rusia

Colaj
banane arme

China, un aliat al Moscovei, va deveni o nouă piață pentru bananele din Ecuador, care nu au mai fost furnizate Rusiei de la începutul lunii februarie.

Exportul de banane ecuadoriene către China în următorii cinci ani este planificat să crească de 1,5 ori, a raportat joi Asociația Exportatorilor de Banane din Ecuador (AEBE) pe rețeaua socială X. Potrivit asociației, deschiderea pieței chineze pentru producătorii de banane a devenit posibilă datorită intrării în vigoare a acordului de liber schimb, care a fost aprobat de Adunarea Națională a țării cu o zi înainte. Consumatorii potențiali vor fi 1,4 miliarde de rezidenți chinezi, subliniază AEBE.

Anterior, Rosselkhoznadzor (auritatea federală fitosanitară din Rusia) a impus interzicerea furnizării de banane de la cinci întreprinderi din Ecuador, citând detectarea unui dăunător periculos de carantină - zbura polifagă cu cocoașă, relatează The Moscow Times. Rusia va opri exporturile de la următoarele companii: Agzulasa, Don Carlos Fruit, Agroaereo Fruit Export, Asociación de Producción Agropecuaria de el oro Asoproagroro, Comercializadora de Banano.

De la ce a început?

Decizia a fost luată la scurt timp după ce autoritățile ecuadoriene și-au anunțat intenția de a transfera echipamente militare rusești în Statele Unite, care ar putea fi trimise ulterior armatei ucrainene. O astfel de poziție a Ecuadorului este nesăbuită și este rezultatul presiunii părților interesate, a declarat indignată purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Președintele ecuadorian Daniel Noboa a numit poziția Rusiei "nu în întregime adecvată", menționând că revolte la scară largă au loc acum în Ecuador. El a subliniat, de asemenea, că Statele Unite nu vor primi în mod oficial echipament militar, ci "fier vechi" care poate fi transferat în cadrul acordurilor internaționale. Țara are elicoptere Mi-171E și Igla MANPADS.

În loc de bananele ecuadoriene, pe care Rusia le-a cumpărat încă din perioada sovietică, importând o cincime din producția țării din aceste fructe, Rosselkhoznadzor a aprobat banane din India. Primul lot a sosit în Rusia în ianuarie, iar livrări suplimentare sunt așteptate în februarie, a declarat departamentul la începutul săptămânii. Serviciul de presă al Rosselkhoznadzdor a remarcat, de asemenea, că decizia de a deschide piața rusă pentru bananele indiene a fost luată după negocieri lungi, iar volumul livrărilor va crește.

India este cel mai mare producător mondial de banane, cultivând anul trecut 33 de milioane de tone de banane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.