Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație: oamenii de știință au descoperit adevăratul miez al Pământului

forplayday/iStock/Getty Images
nucleu pamant

Un nou studiu bazat pe ecourile slabe ale undelor seismice reflectate de suprafața Pământului din adâncurile planetei sugerează că nucleul interior este mai divers decât se credea anterior. Miezul interior "solid" al Pământului ar putea să nu fie atât de solid. Dimpotrivă, este un amestec de stări solide și lichide, ajungând chiar în centrul planetei noastre.

Descoperirile sugerează că nucleul interior, care crește cu aproximativ un milimetru în fiecare an pe măsură ce miezul exterior lichid se solidifică, ar fi putut crește mai repede în perioadele anterioare ale istoriei Pământului. Mai mult, pot exista vârtejuri de fier lichid în interiorul miezului solid, a declarat autorul principal al studiului, Keith Koper, seismolog la Universitatea din Utah. "Cu mult timp în urmă, nucleul interior a crescut foarte rapid. A ajuns la echilibru și apoi a început să crească mult mai încet. Nu tot fierul a devenit solid, așa că ar putea exista fier lichid în interior", a spus Koper.

Miezul interior al Pământului este o minge solidă, compusă în principal din fier și nichel. Acest nucleu interior are o lungime de aproximativ 2440 km și se rotește în interiorul miezului exterior, un ocean de fier topit și nichel de aproximativ 2260 km grosime. De-a lungul timpului, miezul exterior s-a cristalizat treptat, dar oamenii de știință știu puține despre cât de repede a avut loc acest proces, ceea ce ridică, de asemenea, întrebări cu privire la starea câmpului magnetic al Pământului în timp.

Cum au studiat

Nu există acces direct la nucleu, așa că Koper și echipa sa au folosit date de la 20 de seismometre instalate pentru a măsura undele seismice și pentru a observa testele armelor nucleare. Ei s-au concentrat asupra undelor cauzate de cutremure cu magnitudinea de 5,7 sau mai mare, care sunt suficient de mari pentru a vibra în miezul interior, trimițând un ecou slab înapoi la seismometr. Există 2455 de astfel de cutremure înregistrate în setul de date. "Acest semnal, care vine din miezul interior, este foarte mic. Dimensiunea este de ordinul unui nanometru. Ceea ce facem este să căutăm un ac în carul cu fân. Aceste mici ecouri și reflecții sunt foarte greu de prins", a spus Koper.

Constatarea cheie a fost că compoziția nucleului a fost "eterogenă" sau variată. Cu alte cuvinte, miezul interior nu îngheață ușor și constă din bucăți de diferite texturi. "Este pentru prima dată când am confirmat că acest tip de eterogenitate este prezent peste tot în miezul interior", a declarat Guanging Pang, cercetător la Universitatea Cornell

Potrivit lui Koper, undele seismice se împrăștie cu atât mai puternic cu cât pătrund mai adânc în miez, indicând o variabilitate crescândă mai aproape de centrul Pământului. Acest lucru se poate datora schimbărilor în rata de solidificare a miezului în timp, a adăugat el.

Ce se știa până acum

Oamenii de știință au descoperit o structură gigantică necunoscută în interiorul Pământului, numită "zona de viteză ultra-scăzută" (ULVZ). Se află la granița dintre miezul topit foarte fierbinte al Pământului și mantaua solidă. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că „adânc, în intestinele Pământului, pe miezul interior al planetei noastre”, cade fierul "zăpadă" din partea de jos a miezului exterior. Cristale mici de fier se adună într-o grămadă pe suprafața miezului interior, care are o grosime de până la 320 de kilometri în unele locuri.

Și recent a devenit cunoscut faptul că rotația miezului interior al Pământului încetinește, după cum reiese din datele activității seismologice. Cu toate acestea, după cum au asigurat oamenii de știință, acest lucru nu va provoca un efect tangibil asupra câmpului magnetic al Pământului, care este creat de mișcarea miezului pământului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.