Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație pe front: șeful trupelor Wagner anunță că trupele sale ar putea pierde Bakhmut-ul

bakhmut

Șeful forței rusești de mercenari Wagner a avertizat că poziția Rusiei în jurul orașului Bakhmut din estul Ucrainei este în pericol dacă trupele sale nu primesc muniție, acesta fiind cel mai recent semn de tensiune între Kremlin și șeful miliției private, potrivit Reuters. În ultimele săptămâni, rușii au anunțat în mai multe rânduri că dețin controlul total la Bakhmut, ucrainenii și-au retras trupe și drone din zonă, dar situația pe front pare să se fi schimbat.

Oficialii militari și analiștii ucraineni au raportat, de asemenea, că liderii Brigăzii 155 a Rusiei care luptă în apropierea orașului Vuhledar, la sud de Bakhmut, se opun ordinelor de atac după ce au suferit pierderi severe în încercările de a-l captura.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele rusești au lovit un centru de comandă al Regimentului ucrainean Azov din sud-estul regiunii Zaporizhzhia. Ministerul nu a oferit detalii despre atac.

Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, a declarat că liniile de front ale Rusiei din apropierea Bakhmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu vor primi muniția promisă de Moscova în februarie.

Șeful trupelor Wagner acuză o trădare

„Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este doar birocrație obișnuită sau o trădare”, a declarat Prigozhin, referindu-se la absența muniției, pe canalul Telegram al serviciului său de presă duminică.

Șeful mercenarilor îi critică în mod regulat pe șefii apărării și pe generalii de top din Rusia. Luna trecută, el l-a acuzat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe alții de „trădare” pentru că a reținut livrările de muniții pentru oamenii săi.

Într-o înregistrare video de aproape patru minute publicată sâmbătă pe canalul Telegram al Wagner, Prigozhin a declarat că trupele sale sunt îngrijorate că guvernul vrea să le ofere rolul de posibili țapi ispășitori dacă Rusia pierde războiul.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bakhmut, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigozhin. „Situația nu va fi dulce pentru niciuna din formațiunile militare care protejează interesele rusești”.

O victorie a Rusiei în Bakhmut, cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, i-ar oferi primul premiu major într-o ofensivă de iarnă costisitoare, după ce anul trecut a chemat sute de mii de rezerviști. Rusia spune că ar fi un pas înainte pentru finalizarea cuceririi regiunii industriale Donbas, unul dintre cele mai importante obiective ale sale.

Volodimir Nazarenko, un comandant al trupelor ucrainene din Bakhmut, a declarat că nu a existat niciun ordin de retragere și că „apărarea rezistă” în condiții dificile.

„Situația din Bakhmut și din jurul său este foarte asemănătoare cu cea din iad, la fel ca pe întreg frontul de est”, a declarat Nazarenko într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Armata ucraineană a declarat duminică noaptea că forțele rusești au încercat să avanseze spre Bakhmut, bombardând orașul și localitățile din apropiere Ivanivske, Chasiv Yar, Kurdyumivka și Orikhovo-Vasylivka.

„Situația din Bakhmut poate fi descrisă ca fiind critică”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov într-un comentariu video.

În nord, trupele rusești au avansat spre orașul Bilohorivka, chiar în interiorul regiunii Luhansk, și au bombardat mai multe așezări în direcția Kupiansk și Lyman, a precizat armata ucraineană.

Mai la sud, aceasta a precizat că forțele ruse au făcut pregătiri pentru o ofensivă în regiunile Zaporojie și Herson, bombardând zeci de orașe și sate, inclusiv orașul Herson, provocând victime civile.

O femeie și doi copii au fost uciși de bombe de mortier rusești într-un sat din regiunea Herson, a declarat șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.