Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata inflației în Statele Unite vine peste așteptări în noiembrie

nineoclock.ro
inflatie

Prețurile de consum din SUA au crescut peste așteptările analiștilor în luna noiembrie, evoluție care ar putea sprijini în continuare politica și intenția Rezervei Federale (Fed) de a nu reduce dobânzile de politică monetară pe termen scurt și mediu după trei tăieri în acest an, transmite Reuters, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: Ludovic Orban iese la rampă! Ce se va întâmpla, de fapt, cu vărsta de pensionare

Departamentul pentru muncă din Statele Unite a informat miercuri că indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,3% în noiembrie comparativ cu octombrie, pe fondul unei majorări a prețurilor la combustibili. Indicele IPC a urcat cu 0,4% în octombrie, în contextul unei creşteri a preţurilor la energie, sănătate, produse alimentare şi alte bunuri, aceasta fiind cel mai rapid avans din luna martie.

Rata anuală a inflației a urcat în noiembrie la 2,1%, după un avans de 1,8% în octombrie. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere a indicelui prețurilor de consum de 0,2% în noiembrie lună/lună și de 2% an/an.

Excluzând componentele volatile precum prețurile alimentare și cele la utilitățile energetice, IPC a crescut cu 0,2%, o evoluție similară creșterii din luna octombrie. Inflația de bază a urcat cu aproximativ 0,23%, față de 0,157% în octombrie, pe fondul majorării prețurilor la servicii și produse ce țin de sănătate, a autovehiculelor second-hand, precum și a serviciilor hoteliere.

Citește și: Ultimă oră-Ce se întâmplă cu ratele tuturor românilor

În noiembrie, prețurile la combustibili au crescut cu 1,1% după o altă creștere de 3,7% în octombrie. Prețurile la mărfurile alimentare au crescut cu 0,1%, în urcare pentru a treia lună consecutiv. Chiriile s-au majorat și ele cu 0,2%, creștere similară cu cea din octombrie. Prețurile serviciilor hoteliere și moteliere au urcat și ele cu 1,1% după o scădere de 3,8% în octombrie.

Costul cu serviciile medicale și medicamentele a urcat cu 0,3% în noiembrie, după o creștere de 1,0% în octombrie, în timp ce prețul automobilelor noi a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, spre deosebire de prețul autovehiculelor second-hand, care au urcat cu 0,6% după o majorare de 1,3% în octombrie.

Oficialii Fed urmează să încheie miercuri o reuniune de politică de două zile în care bancherii celei mai importante instituții financiare din lume sunt așteptați să mențină nemodificate ratele de politică monetară după o nouă reducere a costurilor la credite în octombrie, a treia din acest an.

La reuniunea din octombrie, Fed-ul a semnalat o pauză în ciclul de relaxare a politicii demarat în iulie, când a redus dobânzile pentru prima dată din 2008 încoace.

Citește și: PSD lovește în Guvern: A respins proiectul de lege

Datele pozitive privind inflaţia vin pe fondul unor alte date în general pozitive publicate în ultimele săptămâni, cel mai important fiind raportul privind locurile de muncă nou create în noiembrie, ce a arătat că economia americană a creat 266.000 de noi locuri de muncă, un record al ultimelor 10 luni. Acest raport a revizuit şi locurile de muncă create în precedentele două luni adăugând 41.000 de noi locuri de muncă create în septembrie și octombrie.

Totodată, raportul a consemnat o scădere a șomajului la un minim istoric de 3,5% și o accelerare a creșterilor de salarii, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor reprezintă circa 70% din economia americană, elemente care, potrivit analiștilor, contribuie avansul expansiunii economice și la argumentul menținerii politicii actuale de așteptare a Fed-ului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.