Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata şomajului în Spania a scăzut neaşteptat în trimestrul patru din 2020

Linkedin
somaj

Rata şomajului în Spania a scăzut neaşteptat în trimestrul patru din 2020, aproape de cel mai redus nivel din ultimii trei ani, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INE), ceea ce sporeşte credibilitatea estimărilor Guvernului privind redresarea economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters şi DPA.

În ultimele trei luni din 2020, rata şomajului a scăzut la 16,13%, de la 16,26% în trimestrul anterior, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere până la 16,6%. De asemenea, numărul şomerilor a scăzut cu 3.100 în perioada octombrie-decembrie 2020, la 3,72 milioane, iar numărul angajaţilor a urcat cu 167.400, la 19,34 milioane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Elena Udrea: Și dacă o omoram pe Kovesi, tot aveam șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică

Pe ansamblul anului trecut, rata şomajului în Spania a urcat la 15,53%, de la 14,1% în 2019.

În toate sectoarele s-au înregistrat creşteri ale angajărilor, în trimestrul patru din 2020. În servicii s-a creat 79.600 de locuri de muncă, în agricultură, 51.000, în construcţii, 30.900 iar în industrie - 5.900 - a informat Institutul Naţional de Statistică.

"Crearea de locuri de muncă în a doua parte a anului trecut a permis o recuperare a unei părţi importante din ce s-a pierdut în prima parte a anului", a afirmat ministrul Economiei, Nadia Calvino, la un eveniment desfăşurat la Madrid.

Deşi Banca Centrală a Spaniei estimează un declin redus al economiei în trimestrul patru din 2020, Calvino a susţinut cu diverse ocazii că probabil PIB-ul a crescut în ultimele trei luni din 2020, în pofida noilor restricţii impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei.

A patra economie a zonei euro a înregistrat o creştere de 16,7% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar încă este cu 8,7% sub nivelul de anul trecut. Consumul, investiţiile şi exporturile au contribuit semnificativ la creşterea trimestrială a PIB-ului Spaniei, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Pentru 2020 Guvernul de la Madrid se aşteaptă la o contractare record a economiei, de 11,2%, urmată de o creştere de cel puţin 7,2% în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.