Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata şomajului în SUA a scăzut la 4,6% în luna octombrie

theconversation.com
usa america sua

Numărul locurilor de muncă înfiinţate de angajatorii americani în octombrie a depăşit estimările analiştilor, pe fondul atenuării temerilor privind efectele variantei Delta a coronavirusului, semn că economia prinde avânt la începutul trimestrului patru din 2021, transmite Reuters.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 531.000 de locuri luna trecută, faţă de 312.000 în septembrie. Rata şomajului în SUA a scăzut în octombrie până la 4,6%, de la 4,8% în septembrie, în condiţiile în care numeroase persoane par să fi părăsit piaţa muncii, deşi firmele au disperată nevoie de angajaţi, potrivit Agerpres.

Economiştii mizau pe aproximativ 450.000 de noi locuri de muncă create în octombrie.

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

La finalul lui august era un număr record - 10,4 milioane - de locuri de muncă vacante. De la începutul pandemiei aproximativ cinci milioane de americani au părăsit piaţa forţei de muncă.

Preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a declarat miercuri că "aceste impedimente cu care se confruntă piaţa forţei de muncă ar trebui să se reducă, pe fondul progreselor înregistrate cu ţinerea sub control a virusului şi a creşterii activităţii economice".

Rezerva Federală a SUA a anunţat miercuri că va începe retragerea ajutorului economic extraordinar acordat din 2020, ca răspuns la efectele pandemiei, un răspuns la inflaţia ridicată care pare că va persista mai mult timp decât se estima anterior.

Într-un comunicat dat publicităţii după şedinţa de politică monetară, Fed a informat că "în urma progreselor substanţiale înregistrate de economie", în următoarele săptămâni va începe reducerea achiziţiilor lunare de bonduri cu 15 miliarde de dolari pe lună, deşi îşi rezervă dreptul de a schimba ritmul.

Pentru susţinerea economiei, Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul lui 2021, înainte ca acele achiziţii să scadă lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.

Publicarea datelor privind piaţa muncii vine după ce Departamentul american al Comerţului a anunţat luna trecută că în perioada iulie-septembrie 2021 SUA au înregistrat o creştere în ritm anual de 2%, după un avans de 6,7% în trimestrul al doilea. Încetinirea economiei americane este mai puternică decât preconizau analiştii, care mizau pe o creştere de 2,4%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.