Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RATB a achiziționat tehnică de calcul în mod legal și deschis

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam RATB și wi-fi

Referitor la informațiile apărute în presă privind achiziționarea de către RATB a unor calculatoare fără licitație publică, RATB face următoarele precizări.

Informațiile lansate în mediul public sunt false și prezentate în mod tendențios, iar RATB nu a fost contactată de niciun ziarist pentru a prezenta un punct de vedere cu privire la această temă. RATB nu a achiziționat în anul 2016 niciun laptop. Calculatoarele achiziționate au performanțe tehnice superioare, reprezentând pentru RATB o investiție pe termen lung, menită să înlocuiască o parte din calculatoarele existente, care au vechimi de peste 10 ani.

Procedura de achiziție publică s-a derulat, conform legii, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) unde au putut participa toți operatorii economici interesați, la nivel național și internațional.

Achiziția de calculatoare din luna decembrie 2016 s-a făcut prin procedură simplificată publicată în SEAP cu anunțul de participare simplificat nr. 397799 din 15.12.2016. Achiziția serviciilor de “Diagnosticare, reparație și punere în funcțiune post TG sistem SAT (mentenanța SAT)” s-a făcut prin procedură de negociere fără invitație prealabilă la procedura concurențială de ofertare, în conformitate cu prevederile art. 117, alin.(1), litera c) si alin. (2) lit.c) din Legea 99/2016, organizată de RATB la data de 04.01.2017.

RATB a achiziționat în anul 2016 un număr de 260 calculatoare de birou CU LICENȚE pentru sistemul de operare Microsoft Windows 10 Professional și Aplicație Microsoft Office 2016 Home and Business, precum și 15 stații grafice pentru proiectare, de asemenea CU LICENȚE pentru sistem de operare Microsoft Windows 10 Professional și Aplicație Microsoft Office 2016 Home and Business

Prețurile obținute de RATB la cele 260 calculatoare de birou sunt cu mult sub piața de profil, unde pot fi achiziționate cu circa 5769.97 lei, TVA inclus, respectiv 4615.98 lei, fara TVA/bucată. Această valoare, raportat la prețul invocat de publicațiile online și preluat de Antena 3, de cca 3.650 lei / bucată, fara TVA, este cu circa 1.000 lei mai mic pentru fiecare calculator achiziționat.

În ceea ce privește stațiile grafice menționăm ca acestea sunt produse ce se configurează conform solicitărilor beneficiarului, neexistând configurații standard. O stație grafică similara celor achiziționate de RATB are pe piața de profil un preț de 8.395.91 lei, TVA inclus, respectiv 6.716.73 lei, fără TVA.

RATB este deschisă oricăror colaborări și respectă prevederile legale privind transparența. Considerăm că jurnaliștii care au prezentat public aceste informații nu au respectat propriul Cod Deontologic, care, la articolul 2.2.3 precizează că „în chestiunile despre care relatează, jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate”, pentru a informa publicul în mod corect.

În plus, pentru a evita modul penibil de informare a publicului prin știri eronate și precizări, solicităm ziariștilor ca, în relaţia cu RATB, să respecte articolul 2.4.1 din acelaşi Cod Deontologic („Jurnalistul va obţine informaţii în mod deschis şi transparent”) şi, în scopul unei informări corecte a publicului, să ceară informații și un punct de vedere ori de câte ori urmează să publice un articol care priveşte activitatea RATB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.