Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ratificarea acordului post-Brexit între UE şi Regatul Unit a trecut de o etapă-cheie în Parlamentul European

CCIR
Brexit

Ratificarea acordului post-Brexit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit a trecut de o etapă-cheie în Parlamentul European, odată cu votul favorabil a două comisii, care va fi urmat de aprobarea finală a eurodeputaţilor în sesiune plenară, a anunţat un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acordul încheiat în decembrie anul trecut şi intrat în vigoare provizoiu de la 1 ianuarie a fost aprobat masiv de 108 eurodeputaţi dintr-un total de 113 (un vot împotrivă şi patru abţineri) din cele două comisii însărcinate cu comerţul internaţional şi afacerile externe, potrivit aceleiaşi surse.

Această aplicare provizorie ar urma să ia sfârşit pe 30 aprilie, dar eurodeputaţii întârzie momentul de fixare a unei date pentru votul lor, în semn de protest faţă de amânarea de către Londra a anumitor controale asupra mărfurilor în Irlanda de Nord.

O decizie privind acest vot urmează să fie luată săptămâna viitoare de preşedinţii grupurilor parlamentare, în funcţie de progresele în discuţiile care au loc în prezent între Comisia Europeană şi Regatul Unit. Sesiunea plenară a PE este prevăzută să aibă loc între 26 şi 29 aprilie.

"Înainte de a planifica votul în plenară, aşteptăm să primim asigurări de bună credinţă privind aplicarea corectă a acordului de retragere şi a protocolului nord-irlandez", a declarat unul dintre raportori, Andreas Schieder, din grupul S&D.

Eurodeputaţii speră la un semnal pozitiv de la o întâlnire prevăzută în cursul serii la Bruxelles între vicepreşedintele Comisiei Maros Sefcovic şi David Frost, însărcinat în cadrul guvernului britanic cu relaţiile cu UE.

Anunţarea de către Londra a unei amânări până la 1 octombrie a anumitor controale asupra mărfurilor care sosesc în Irlanda de Nord din Marea Britanie a provocat furie la Bruxelles.

Acuzând Regatul Unit că încalcă protocolul irlandez din tratatul de retragere semnat la sfârşitul lui 2019, Comisia Europeană a declanşat o procedură în contencios.

Dineul lui Sefcovic cu Frost se înscrie în cadrul "eforturilor intense făcute pentru a găsi soluţii pentru aplicarea protocolului", a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei.

Acordul de retragere prevede ca Irlanda de Nord să rămână în piaţa unică europeană, ceea ce înseamnă controale vamale şi sanitare între provincia britanică şi restul Regatului Unit de la 1 ianuarie. Dar această soluţie provoacă nemulţumirea unioniştilor, care denunţă o frontieră în Marea Irlandei, şi alimentează de circa 15 zile violenţe fără precedent în ultimii ani în această provincie britanică.

Examinarea aprofundată a acestui text de 1.250 de pagini de către PE a început la jumătatea lui ianuarie.

În lipsa unei ratificări până la finalul lunii sau a unei noi prelungiri a perioadei de aplicare provizorie, "acordul de comerţ şi de cooperare" între UE şi Regatul Unit va înceta să fie valabil. Schimburile vor fi atunci reglementate numai de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.