Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răul pe care oamenii îl fac în adâncuri - Exploatările miniere de mare adâncime, din oceane pot distruge specii nedescoperite încă

foraj platforma

Exploatările miniere de mare adâncime, din oceane, nu ar trebui să înceapă înainte de evaluarea deplină a impactului de mediu, conform unui raport publicat miercuri de Panelul pentru Oceane (High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Activişti de mediu şi naturalişti, printre care şi britanicul David Attenborough, au solicitat interzicerea exploatărilor miniere pe platoul marin, în căutarea unor resurse precum cupru, cobalt, nichel, zinc, litiu şi pământuri rare.

Autoritatea internaţională pentru fundul marin (ISA - International Seabed Authority), un organism ONU care are cartierul general în Jamaica, a trasat o serie de reglementări pentru explorarea abisului marin, dar încă nu a stabilit reglementările necesare pentru exploatarea minieră a resurselor conţinute de platoul marin.

Raportul semnat de şase oameni de ştiinţă, susţine că mineritul în platoul marin reprezintă "o enigmă din punct de vedere al sustenabilităţii".

Citește și: Lovitură DURĂ de la DNA pentru directorul UNIFARM - Control judiciar pentru fapte de luare de mită, abuz și favorizarea unor persoane

Anumite zone ale fundului marin conţin zăcăminte din care se pot extrage metalele de care este nevoie pentru bateriile care vor alimenta cu energie tranziţia întregii lumi la energie curată şi sustenabilă, însă exploatarea lor minieră ar putea duce la distrugerea ecosistemelor de mare adâncime, despre care nu se ştiu foarte multe lucruri.

"Dacă am începe exploatarea minieră (...) specii şi funcţii ar putea fi pierdute complet, înainte de a ajunge să fie studiate şi înţelese", conform autorilor.

ISA urmează să discute ce reglementări vor trebui impuse pentru a permite exploatarea minieră a platoului marin în cadrul adunării sale anuale, ce trebuia să aibă loc în luna iulie dar a fost amânată pentru octombrie din cauza pandemiei de COVID-19.

Raportul mai susţine că este nevoie de studii ştiinţifice internaţionale care să acopere golurile de cunoaştere cu privire la ecosistemele de mare adâncime, înainte de deschiderea unor astfel de exploatări miniere marine, precum şi de stabilirea unor zone de protecţie pentru ecosistemul abisal în toate mările şi oceanele lumii, sub jurisdicţia ISA.

Autorii au recomandat şi reciclarea bateriilor pentru a reduce nevoia de metale din care sunt acestea fabricate.

Panelul Oceanelor este format din şefi de stat din 14 ţări, printre care Australia, Canada, Chile, Kenya, Japonia şi Norvegia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.