Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un oficial american lansează ideea unui război direct cu China: SUA ar putea trimite trupe în Taiwan în cazul unei invazii chineze

eureporter.co
China SUA

Președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, a declarat că SUA ar putea trimite trupe în Taiwan în cazul în care China ar invada insula autoguvernată.

„Dacă China comunistă ar invada Taiwanul, ar fi cu siguranță pe masă și ar fi ceva ce ar fi discutat de Congres și cu poporul american”, a declarat republicanul texan pentru Fox News.

Posibila mișcare ar reprezenta un contrast puternic cu războiul din Ucraina, unde SUA a trimis miliarde de dolari în armament Kievului, dar a refuzat să trimită trupe.

”[Pentru a desfășura trupe] este vorba despre o utilizare autorizată a forței militare care ar ieși din comisia mea sau despre o declarație de război, pe care nu am mai utilizat-o din al Doilea Război Mondial”, a declarat McCaul în timpul unei călătorii de trei zile la Taipei în fruntea unei delegații a Congresului.

Nici Kievul și nici Taipei nu sunt aliați americani oficiali, dar SUA au o lege privind relațiile cu Taiwanul menită să "contribuie la menținerea păcii, securității și stabilității în Pacificul de Vest" prin autorizarea anumitor activități diplomatice neoficiale între cele două națiuni.

China nu renunță la reunificarea cu Taiwanul

În ciuda lipsei unei relații diplomatice oficiale, sprijinul SUA pentru Taiwanul democratic s-a consolidat în ultimii ani, pe măsură ce China și-a crescut rapid ambițiile militare și globale.

China consideră Taiwanul ca fiind o provincie separatistă, dar SUA consideră că statutul suveranității sale nu este stabilit.

„Anumite țări dau mare vâlvă narațiunii false de "democrație versus autocrație", conlucrează și susțin forțele separatiste "independentiste din Taiwan" în numele democrației și folosesc problema Taiwanului pentru a limita China”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă, făcând referire la SUA. „Astfel de mișcări sunt extrem de periculoase și nu vor duce nicăieri.”

„Viitorul Taiwanului se află în reunificarea Chinei, iar bunăstarea populației din Taiwan depinde de întinerirea națiunii chineze”, a adăugat ea.

Temeri privind o invazie iminentă

Dar McCaul a declarat pentru Fox News că el crede că „cu siguranță, dacă poporul american susține [trimiterea de trupe după o invazie], Congresul îl va urma”.

Liderii militari americani au declarat că Beijingul ar putea invada Taiwanul până în 2027 - deși unii, cum ar fi șeful operațiunilor navale, amiralul Mike Gilday, au declarat că un atac ar putea avea loc în orice moment.

„Este vorba de modul în care chinezii se comportă și de ceea ce fac”, a declarat Gilday în octombrie la un eveniment al Atlantic Council.

„Așa că, atunci când vorbim despre fereastra 2027, în mintea mea, aceasta trebuie să fie o fereastră 2022 sau, potențial, o fereastră 2023.”

Întrebat de ce președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy (R-Calif.), nu s-a alăturat lui McCaul în călătoria sa, McCaul s-a eschivat, declarând pentru Fox News că motivul a fost „sensibil”.

Contactele SUA-Taiwan, criticate de China

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită controversată în Taiwan în august, care a provocat exerciții militare chinezești de amploare în apele din jurul insulei și a întrerupt comunicațiile între militari între Washington și Beijing.

McCarthy s-a întâlnit săptămâna aceasta cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen în sudul Californiei, în timp ce aceasta efectua un turneu de 10 zile în SUA.

Anunțul a fost o veste neplăcută pentru Beijing, al cărui președinte, Xi Jinping, a declarat că prioritatea sa principală este "reunificarea" cu insula.

Mao a criticat luni întâlnirea McCarthy-Tsai, afirmând că Beijingul „a subliniat în mod repetat [că] ne opunem cu tărie oricărei forme de interacțiune și contact oficial între partea americană și autoritățile din Taiwan”.

„Nu există decât o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei”, a declarat ea la 3 aprilie.

„Congresmanul american relevant trebuie să ... se abțină de la a trimite semnale greșite forțelor "independenței Taiwanului" și să evite subminarea relațiilor dintre China și SUA și a păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.