Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul se mută la Curtea Internaţională de Justiţie: Rusia obiectează față de cazul de genocid introdus de Ucraina

curtea internationala de justitie

Rusia a înaintat obiecții preliminare la un caz de genocid împotriva sa, introdus de Ucraina, a anunţat joi Curtea Internațională de Justiție (CIJ). La CIJ, cea mai înaltă instanță a ONU pentru litigiile dintre state, părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu are competență într-un caz. Dosarul rusesc, pe care instanța a anunţat ​​joi, pe Twitter, că l-a primit 3 octombrie, nu a fost făcut public, anunță rador.ro.

Într-o scrisoare adresată ONU în luna martie, autorităţile de la Moscova au susținut că CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, nu are jurisdicție deoarece convenția de genocid nu reglementează utilizarea forței între state. Dosarul indică o schimbare a atitudinii ruseşti față de cazul de la CIJ. Rusia cooperează acum cu instanța, după ce anterior a evitat audierile și nu a depus documente direct la instanță.

Ucraina a depus un dosar la CIJ la scurt timp după începerea invaziei ruseşti, afirmând că justificarea declarată de la Moscova, că armata rusă acţionează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată. În timpul audierilor din martie, reprezentanţii Ucrainei au spus că nu există nicio amenințare de genocid în estul Ucrainei și că Convenția ONU privind genocidul din 1948, pe care ambele țări au semnat-o, nu permite o invazie pentru a preveni o alta.

După acele audieri, la care reprezentanţii Moscovei nu au fost prezenţi, judecătorii CIJ au ordonat Rusiei să oprească invazia din Ucrainei ca măsură de urgență, în timp ce a analizat temeinicia cererii Ucrainei. Următorul pas în aceasta cauză va fi o audiere cu privire la obiecțiile împotriva competenței instanței. Nu s-a stabilit încă o dată pentru o astfel dea audiere, dar este de așteptat să aibă loc după câteva luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.