Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război deschis între SUA și Turcia: Ankara protestează împotriva excluderii de către Washington din programul F-35

Avion F-35

Statele Unite au exclus Turcia din programul avioanelor invizibile pe radar de tip F-35, din cauza deciziei sale de a achiziţiona sisteme ruse de apărare antiaeriană de tip S-400 - o măsură de sancţionare denunţată drept ”nedreaptă” de către Ankara, relatează AFP, potrivit news.ro.

”F-35 nu poate coexista cu o platformă rusă de colectare de informaţii care va fi folosită pentru a străpunge capacităţile sale de vârf”, a subliniat într-un comunicat, miercuri, Casa Albă.

Citește și: Dezvăluirea momentului! Pe mâinile cui a ajuns afacerea cu care s-a îmbogățit Dan Barna din bani publici

Statele Unite au făcut ”numeroase” propuneri cu privire la vânzarea sistemului american de rachetă de tip Patriot Turciei, a dat asigurări o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei, Stephanie Grisham.

Însă Ankara a preferat oferta rusă, în pofida unor îngrijorări exprimate de Washington, iar livrarea primelor piese ale rachetelor de tip S-400 a început vineri, ceea ce face ”imposibilă” rămânerea sa în programul F-35, potrivit lui Grisham.

Ankara a criticat imediat o decizie ”nedreaptă”, ”unilaterală”, care ”nu respectă spiritul Alianţei” Nord-Atlantice. Ea ”nici nu are la bază motive legitime”, a apreciat într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

”Invităm Statele Unite să retragă această eroare, care va pregăti calea unor pagube ireparabile în relaţiile noastre strategice”, a adăugat aceeaşi sursă.

Turcia este un stat-cheie în NATO, iar opţiunea sa de a se echipa cu rachete ruse va avea ”un impact negativ” asupra ”interoperabilităţii” sale cu ceilalţi membri ai Alianţei, a apreciat Grisham.

Citește și: Gabriela Firea aruncă bomba: Analizez și o candidatură independentă de PSD la prezidențiale

Un oficial de rang înalt de la NATO şi-a exprimat recent, sub acoperirea anonimatului, ”îngrijorarea” cu privire la acest subiect.

Preşedintele american Donald Trump a insistat, cu o zi înainte, asupra ”bunelor relaţii” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a abţinut să critice achiziţionarea rachetelor ruse. ”Ei se află într-o situaţie foarte complicată”, aprecia el.

Congresul american a exercitat însă presiuni, în mai multe rânduri, asupra Executivului să impună sancţiuni oficialilor turci implicaţi în acordul cu Moscova.

Achiziţionarea rachetelor ruse se înscrie într-o ”încălzire” a relaţiilor între Rusia şi Turcia.

Washington are grijă să păstreze acest aliat-cheie în Alianţa Nord-Atlantică, însă se teme că operaţiunile ruse de formare a militarilor turci în vederea utilizării S-400 ar putea să pătrundă secretele tehnologice ale avionului de tip F-35, o adevărată bijuterie tehnologică, menit să scape celor mai sensibile radare.

Citește și: Gabriela Firea a luat decizia: Voi candida

LOCURI DE MUNCĂ AMENINŢATE

Pentagonul a dat ultimatum Ankarei până la 31 iulie să renunţe la rachetele ruse, altfel urmând să fie exclusă din programul F-35, la care Turcia participă de la lansarea acestuia şi în cadrul căruia urmează să achiziţioneze 100 de exemplare.

În mod concret, această excludere ar urma să antreneze expulzarea piloţilor turci care se antrenează în prezent în Statele Unite pe F-35 şi anularea livrării a patru avioane deja achiziţionate de către Turcia, dar care se află în continuare pe teritoriul american.

De asemenea, personalul turc din cadrul consorţiului internaţional care fabrică avionul de tip F-35 urmează să fie înlocuit, iar subcontracte atribuite unor întreprinderi turce să fie anulate. Acestea furnizează în prezent 937 de piese de F-35, dintre care 400 pe care le produc numai ele.

”Turcia va pierde cu siguranţă, şi este regretabil, locuri de muncă şi oportunităţi economice din cauza deciziei sale”, a declarat Ellen Lord, adjuncta secretarului Apărării însărcinată cu achiziţiile, într-o conferinţă de presă organizată după anunţul Casei Albe.

Turcia, împotmolită în recesiune şi o inflaţie galopantă ar fi putut, potrivit unor estimări, să obţină nouă miliarde de dolari prin participarea sa în program.

Constructorul aeronautic american Lockheed Martin urmează, de asemenea, să aibă de suferit, a amintit marţi Donald Trump.

Turcia nu mai poate să cimpere ”100 de avioane, Lockheed nu este tocmai mulţumit, înseamnă multe locuri de muncă”, a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.