Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Război' împotriva religiei în Canada: Cea mai mare provincie interzice rugăciunea în școli

Travelweek
Canada

Ministrul educației din Quebec a oficializat promisiunea de a interzice sălile de rugăciune și alte practici religioase în școlile publice din provincie.

Bernard Drainville a emis miercuri târziu o directivă în care se spune că școlile trebuie să se asigure că niciunul dintre spațiile lor nu este folosit "în fapt și în aparență, în scopul unor practici religioase, cum ar fi rugăciunile deschise sau alte practici similare".

"Școlile sunt locuri de învățare și nu locuri de cult", a scris Drainville pe contul său de Twitter, unde a publicat o copie a ordinului său, potrivit CTV News Canada.

Directiva a venit după ce Drainville a declarat la începutul acestei luni că a aflat despre cel puțin două școli din zona Montreal care permit elevilor să se adune pentru rugăciune. El a declarat că conceptul de săli de rugăciune contravine politicii de laicitate oficială a Quebecului. Legea secularismului din provincie, cunoscută sub numele de Legea 21, interzice deja multor funcționari publici, inclusiv profesorilor, să poarte simboluri religioase la locul de muncă.

Directiva notează că Carta drepturilor și libertăților omului din Quebec recunoaște libertatea de religie, dar și importanța fundamentală a secularismului.

De asemenea, aceasta notează că "în conformitate cu principiul libertății de conștiință, un elev are dreptul de a fi protejat împotriva oricărei presiuni directe sau indirecte care vizează să-l expună sau să-l influențeze pentru ca el să se conformeze unei practici religioase".

Drainville a declarat că nu poate interzice complet rugăciunea și că elevii care doresc să se roage ar trebui să o facă în mod discret și în tăcere.

Directiva se aplică școlilor publice, școlilor profesionale și centrelor de educație pentru adulți, dar nu și școlilor private sau consiliilor școlare indigene.

Centrele de servicii școlare - care au înlocuit consiliile școlare - vor trebui să se asigure că sunt luate "măsuri corective adecvate" în caz de nerespectare.

Interdicția a fost denunțată de grupurile musulmane, care au declarat că vor urmări îndeaproape modul în care este pusă în aplicare pentru a se asigura că drepturile nu sunt încălcate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.