Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa se pregătește de război - Forțele ECOWAS au primit ordin de a interveni în Niger

Liderii Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS sau Cedeao în fr. - n.r.) au ordonat joi desfăşurarea "forţei de rezervă" a organizaţiei regionale pentru a restabili ordinea constituţională în Niger, unde a avut loc o lovitură de stat la 26 iulie, potrivit rezoluţiilor citite la sfârşitul unui summit care a avut loc la Abuja, capitala Nigeriei, relatează AFP şi Reuters, potrivit news.ro.

Organizaţia a ordonat "desfăşurarea forţei de rezervă a ECOWAS pentru a restabili ordinea constituţională în Niger", a anunţat preşedintele Comisiei ECOWAS, Omar Touray, la finalul summitului extraordinar.

Blocul ţărilor africane s-a angajat să aplice sancţiuni şi interdicţii de călătorie celor care împiedică revenirea la putere a preşedintelui ales în mod democratic, Mohamed Bazoum.

"Nicio opţiune nu este dată la o parte, inclusiv utilizarea forţei ca ultimă soluţie", a declarat preşedintele nigerian Bola Tinubu, preşedintele ECOWAS, la finalul summitului. "Rămânem fermi în angajamentul nostru de a sprijini Nigerul în drumul său către o stabilitate democratică paşnică", a spus el.

"Sper că, prin efortul nostru colectiv, putem ajunge la o rezolvare paşnică, cu o foaie de parcurs pentru restabilirea stabilităţii şi democraţiei în Niger. Încă nu este totul pierdut", a adăugat liderul african.

După discursul lui Tinubu, a fost citit un comunicat oficial care includea o rezoluţie prin care se cerea şefilor armatelor din ţările blocului vest-african să "activeze imediat Forţa de Rezervă ECOWAS cu toate elementele sale".

O altă rezoluţie vorbeşte despre ordinul de a "desfăşura Forţa de Rezervă a ECOWAS pentru a restabili ordinea constituţională în Republica Niger", urmată imediat de o alta care vorbeşte despre restabilirea acestei ordini "prin mijloace paşnice".

Junta de la Niamey a sfidat termenul limită de 6 august stabilit de ECOWAS pentru a se retrage, a închis în schimb spaţiul aerian al Nigerului şi a promis să apere ţara împotriva oricărui atac străin.

Săptămâna trecută, şefii apărării din cadrul ECOWAS au elaborat planuri pentru o posibilă intervenţie militară în Niger, pe care şefii de stat le-au discutat în timpul summitului de joi. Comunicatul summitului nu a oferit nicio indicaţie cu privire la momentul sau circumstanţele în care ar putea avea loc o desfăşurare în Niger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.