Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în Ucraina - Stadionul din Lviv transformat în adăpost pentru refugiați

Foto news.ro
stadion bombardat Chernigiv ucraina

Arena Lviv, care a găzduit partide de la Euro 2012, precum și o serie de meciuri pe teren propriu ale lui Shakhtar Donetsk, atunci când clubul a fost forțat să părăsească Donbass Arena, este acum transformat în adăpost pentru refugiații invaziei ruse din Ucraina.

La zece ani după ce a fost stadion gazdă pentru Euro 2012, Arena Lviv din Ucraina este transformată într-un adăpost pentru refugiați, pentru a-i ajuta pe cei care fug de război în interiorul granițelor țării.

Stadionul a găzduit trei meciuri când Ucraina și Polonia au organizat împreună turneul - Germania - Portugalia, Portugalia - Danemarca și Germania - Danemarca - înainte de a fi gazda celor de la Shakhtar Donetsk, între 2014 și 2016.

Shakhtar a fost nevoită să se mute pentru meciurile de acasă în 2014, după ce stadionul pe care îl deținea atunci, Donbas Arena, a fost avariat în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Echipa de 13 ori campioană a Ucrainei, își joacă acum meciurile de acasă la Kiev, deși a fost nevoită să evacueze jucătorii pe fondul invaziei rusești. Clubul, condus timp de 12 ani de Mircea Lucescu, și-a jucat rolul de a se asigura că stadionul din Lviv are o nouă destinație.

După cum relatează The Athletic, Shakhtar s-a implicat în a se asigura că stadionul - împărțit acum de FC Lviv și Rukh Lviv, și aflat la 70 de kilometri de granița cu Polonia - este capabil să servească noului său scop, în condițiile în care numărul refugiaților ucraineni depășește două milioane.

Pe lângă faptul că clubul a ajutat la furnizarea de adăpost în timp ce conflictul continuă, a existat sprijin din partea cluburilor din afara Ucrainei, Benfica și Legia Varșovia fiind printre cele care se spune că au trimis provizii.

Ultimele evoluții au loc în contextul în care Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) descrie situația ca fiind „criza refugiaților cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace".

„Încercăm să fim de ajutor aici și să organizăm un adăpost în Lviv, care are acest stadion mare, care a fost folosit la Euro 2012", a declarat directorul de comunicare al Shakhtar Donețk, Iuri Sviridov.

„Am jucat meciuri aici anterior în Liga Campionilor. În parteneriat cu autoritățile locale, am aranjat ca acesta să fie un adăpost pentru 2-3000 de persoane. Dacă și alte cluburi doresc să se implice sau să trimită lucruri, obiecte precum pături, saltele, paturi, perne, ar fi foarte utile.

Benfica va trimite cinci camioane cu de toate, alimente, medicamente și haine. Angajații noștri fac voluntariat pe stadion.

Legia Varșovia, din Polonia, a sugerat, de asemenea, ca propriul stadion să acționeze ca un centru unde ajutoarele pot fi colectate de la alte cluburi care le trimit, înainte de a fi transportate la Lviv."

Darijo Srna, directorul echipei de fotbal Shakhtar, care a fost jucător al clubului în timpul conflictului din 2014, a vorbit cu The Guardian despre evacuarea din 2022.

„Clubul a propus două autobuze pentru toată lumea, dar nu a existat nimeni care să îți poată spune: 'Da, totul va fi în regulă pe drum'", a declarat fostul internațional croat.

„În a doua zi, toate ambasadele spuneau că nu pot ajuta, nu era sigur, trebuia să stăm la hotel.

Atunci aproape că începi să intri în panică: în primele două zile au fost atât de multe știri în jur, unele dintre ele false, și începi să primești o mulțime de telefoane de la prieteni și familii care îți spun: "Ieșiți, ieșiți". Ești sub presiune și nu este ușor să fii calm în acel moment."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.