Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în Ucraina - SUA doresc menținerea relațiilor diplomatice cu Rusia

Standford University
sua rusia federatia rusa

Statele Unite nu intenţionează să închidă reprezentanţa diplomatică de la Moscova, a declarat marţi ambasadorul american, John Sullivan, evidenţiind importanţa menţinerii contactelor bilaterale, deşi a observat, în contextul tensiunilor, că Rusia pare a vrea întreruperea legăturilor, notează mediafax.

"Vreau să spun foarte clar că Statele Unite nu au nicio intenţie de a închide Ambasada de la Moscova, preşedintele Biden nu intenţionează să îmi ceară retragerea la Washington. Ştiu foarte bine din conversaţiile preşedintelui cu secretarul de Stat Antony Blinken cât de important este să avem reprezentare diplomatică în Rusia", a declarat John Sullivan, într-un interviu acordat publicaţiei ruse Novaia Gazeta, conform agenţiei Interfax.

"Cu toate acestea, am observat semnale din partea conducerii politice a Rusiei că ar putea fi întrerupte relaţiile diplomatice. Am observat ieri un comunicat al Ministerului rus de Externe prin care se sugera că ar putea fi întrerupte relaţiile diplomatice dintre ţările noastre. Nu s-a spus direct, dar a fost făcută o astfel de ameninţare. În acest context, noi trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de evenimente. Dar aş vrea să subliniez că Statele Unite nu doresc acest lucru", a precizat John Sullivan.

Departamentul de Stat de la Washington a confirmat luni, potrivit agenţiei Reuters, că ambasadorul John Sullivan a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Potrivit Departamentului de Stat, ambasadorul american le-a cerut oficialilor guvernamentali de la Moscova să respecte reglementările internaţionale şi să permită acces consular la cetăţenii americani deţinuţi în Rusia. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a afirmat că autorităţile ruse nu au oferit acces consular la jucătoarea de baschet Brittney Griner, arestată pentru deţinere de substanţe interzise.

Ned Price a denunţat decizia Moscovei de a transmite o notă de protest Washingtonului faţă de afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden. "Este uimitor să auzim că un stat denunţă comentarii inadecvate când acelaşi stat este implicat în crime în masă, inclusiv prin bombardamente aeriene şi atacuri soldate cu victime civile", a subliniat Ned Price.

Administraţia de la Moscova l-a convocat, luni, pe ambasadorul american, John Sullivan, pentru a-i înmâna o notă de protest faţă de recentele afirmaţii ale preşedintelui SUA, Joseph Biden, la adresa omologului său rus, Vladimir Putin. "Luni, 21 martie, ambasadorul american, John Sullivan, a fost convocat la Ministerul rus de Externe şi i s-a înmânat o notă de protest în legătură cu recentele declaraţii inacceptabile făcute de liderul de la Casa Albă, Joe Biden, la adresa preşedintelui Rusiei. Afirmaţiile preşedintelui SUA, nedemne de un demnitar de un asemenea nivel, împing relaţiile americano-ruse spre a fi întrerupte", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul Le Monde.

Miercurea trecută, Joseph Biden a răspuns afirmativ la o întrebare a unui jurnalist dacă îl consideră pe preşedintele rus Vladimir Putin "criminal de război". Ulterior, Joseph Biden a declarat, cu ocazia unui eveniment desfăşurat la Capitoliu, că Vladimir Putin este un "dictator criminal". Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că este de acord cu "opinia" exprimată de preşedintele SUA, Joseph Biden, privind comiterea de către Rusia a unor "crime de război" în Ucraina.

Preşedinţia Rusiei a reacţionat vehement la afirmaţiile liderului de la Casa Albă. "Considerăm inacceptabilă şi impardonabilă această retorică din partea unui şef de stat, ale cărui bombe au omorât sute de mii de oameni în întreaga lume", a declarat joia trecută Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.