Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI între israelieni și palestinieni: S-au lansat zeci de rachete din Fâșia Gaza, Israelul a răspuns cu lovituri aeriene

timesofisrael.com
protestatar Fasia Gaza

Palestinieni din Fâşia Gaza au tras zeci de rachete luni spre sudul Israelului şi Israelul a răspuns cu lovituri aeriene, la o zi după ce o incursiune israeliană a declanşat lupte mortale în enclavă, relatează Reuters preluată de Agerpres.

Cel puţin doi palestinieni înarmaţi au fost ucişi în atacurile aeriene, a anunţat Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei. În partea israeliană a frontierei, tirurile palestiniene au distrus un autobuz, rănind grav o persoană, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii.

Noul val de violenţe aruncă în beznă eforturile depuse de Egipt, Qatar şi Naţiunile Unite de a intermedia o încetare a focului pe termen lung între Israel şi Hamas, grupul armat dominant în Gaza.

Citește și: A demisionat din partid și va candida la prezidențiale! Despre cine e vorba

Cei doi inamici au luptat în trei războaie în ultimul deceniu. Duminică, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că speră să ajungă la un "aranjament" care să evite un alt conflict şi să relaxeze blocada israeliană asupra Gazei, unde situaţia economică şi umanitară este precară.

În sudul Israelului, rachetele interceptoare au străbătut cerul şi sirenele au răsunat în timpul a ceea ce armata a declarat că au fost peste 80 de salve de rachete trase din Gaza.

Oficiali medicali în Israel au anunţat cel puţin 10 persoane rănite în atacurile cu rachete.

Frontiera a fost liniştită mai devreme în timpul zilei după o operaţiune sub acoperire israeliană în Fâşia Gaza ce a condus la lupte în care a fost ucis un comandant al Hamas, alţi şase militanţi palestinieni şi un colonel israelian.

"Ca răspuns la crima de ieri, comandamentul comun al facţiunilor palestiniene anunţă începutul bombardamentelor aşezărilor inamicului cu zeci de rachete", a declarat aripa armată a Hamas într-un comunicat după ce au avut loc funeraliile pentru militanţii ucişi.

Duminică noapte, palestinienii au tras 17 rachete spre sudul Israelului, ca răspuns la incursiunile israeliene şi loviturile aeriene, despre care Hamas a declarat că intenţionau să acopere retragerea unei maşini folosite de trupele israeliene.

Nu au existat informaţii despre răniţi sau pagube în Israel în incidentele de duminică, dar armata a anunţat că un locotenent-colonel, identificat doar ca "M", a fost ucis în raid şi un alt ofiţer rănit.

Violenţe au loc regulat de-a lungul graniţei dintre Israel şi Gaza de la începutul protestelor palestinienilor la 30 martie pentru a-şi cere drepturile pentru terenurile pierdute în războiul din 1948 de creare a Israelului.

Focurile israeliene au ucis peste 220 de palestinieni de la începutul demonstraţiilor, care au inclus trecerea gardului de la frontiera cu Israelul.

Hamas a declarat că în timpul luptelor de duminică, atacatori aflaţi într-un vehicul au deschis focul asupra unui grup de bărbaţi înarmaţi, omorându-l pe unul dintre comandanţii locali ai săi, Nour Baraka.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.