Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război al nervilor între Irak și Turcia din cauza unui posibil baraj 'periculos': 'Nu va permite ca o picătură de apă să ajungă în Irak'

turcia irak granita

Președintele Comisiei pentru resurse de apă din Parlamentul irakian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planul Turciei de a construi un nou baraj mare pe râul Tigru.

Thaer Mikheif Al-Jubouri, președintele Comisiei pentru resurse de apă din Parlamentul irakian, a declarat luni că Turcia plănuiește să construiască un baraj mare pe râul Tigru, ceea ce va priva Irakul de apa din Tigru, reltează mahrnews.com.

Potrivit site-ului Vocea Irakului consultat de sursa citată, Al-Jubouri a criticat puternic ceea ce a numit "tăcerea guvernului irakian" în ceea ce privește politica Turciei de construire a barajului, afirmând că numele noului baraj este Jazeera.

Parlamentarul irakian a declarat că barajul pe care Turcia a planificat să îl construiască este unul dintre cele mai periculoase baraje, deoarece nu va permite ca o picătură de apă să ajungă în Irak dinspre Turcia, astfel încât să fie folosită pentru irigarea fermelor agricole din Turcia.

Potrivit lui Al-Jubouri, barajul va fi construit la 35 de kilometri de granița irakiană și reprezintă un mare pericol pentru Irak, criticând guvernul irakian pentru lipsa de acțiune împotriva Turciei.

Parlamentarul a continuat prin a respinge boicotarea bunurilor importate din Turcia și folosirea mijloacelor comerciale ca răspuns la construirea barajelor ca fiind greșite și a declarat că, în schimb, problema trebuie să fie urmărită prin intermediul legilor internaționale și al canalelor diplomatice.

El a avertizat că, dacă tăcerea și inacțiunea continuă din partea irakienilor, Turcia poate termina construcția barajului într-un an.

Vezi și: Bătălia pentru apă dusă de Iran: vrea să o transfere din Marea Omanului într-o regiune în care se confruntă cu secetă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.