Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI la Casa Albă: Cele două tabere rivale din jurul lui Donald Trump

facebook.com
Donald Trump

De la venirea la putere a lui Donald Trump în urmă cu 11 săptămâni, conflictul ideologic între ginerele său Jared Kushner şi consilierul său strategic Stephen Bannon s-a amplificat constant, o dispută care riscă să ameninţe mandatul preşedintelui american, comentează marţi agenţia France Presse.

Totul părea paşnic luni în grădina de trandafiri a Casei Albe. Principalii colaboratori ai lui Donald Trump discutau la soare, aşteptând începutul ceremoniei de depunere a jurământului de către Neil Gorsuch, care tocmai fusese confirmat de Senat ca cel de-al nouălea judecător al Curţii Supreme.

Citește și: DESPĂRȚIRE-ȘOC între vedete: Janet Jackson s-a despărțit de soțul său, miliardarul qatarez Wissam al-Mana

"Se spune mereu că cea mai importantă putere a preşedintelui este puterea de numire. Şi am făcut-o în primele 100 de zile", a declarat preşedintele.

Însă confirmarea judecătorului Gorsuch este una din puţinele victorii politice ale acestor prime 100 de zile, al căror orizont se profilează deja, la sfârşitul lunii aprilie. Însă în interiorul Casei Albe, colaboratorii sunt împrăştiaţi, împărţiţi între direcţii divergente, epuizaţi de zvonuri, demisii şi remanieri.

Citește și: PORNOGATE la vârful țării!

Primul consilier pentru securitatea naţională, Michael Flynn, a fost forţat să demisioneze. Secretarul general adjunct, Katie Walsh, a plecat.

Însă acestea nu au calmat luptele intestine, care au fost suspendate în timpul campaniei electorale în faţa inamicului comun Hillary Clinton, dar care acum ies la suprafaţă.

Citește și: Nou dosar de corupție pentru Elena Udrea în urma denunțului fostei șefe AEP/ SURSE

De o parte, există facţiunea Bannon. Fostul director al site-ul de ştiri pro-Trump Breitbart.com, în vârstă de 63 de ani, a condus ultima parte a campaniei lui Donald Trump, până la victoria surpriză din noiembrie.

Promovat consilier strategic, s-a lăudat în privat că, practic, a format el însuşi primul guvern Trump. Fapt excepţional pentru un consilier politic, el a făcut parte oficial din Consiliul pentru Securitate Naţională, unde generali şi miniştri iau decizii privind marile chestiuni legate de apărare şi politica externă.

Citește și: Descoperire uriașă: o exoplanetă de mărimea Pământului cu atmosferă

Însă a fost retras recent din consiliu, ceea ce pentru el înseamnă o slăbire a poziţiei.

În caricaturi, el este reprezentat ca Moartea. În cartiere din Washington, fief democrat, au apărut afişe care fac apel la destituirea 'preşedintelui Bannon'.

Citește și: Ilegalistul Oprea se reactiveaza din subsolul UNPR

Naţionalist şi protecţionist, Stephen Bannon a orchestrat primul decret prezidenţial anti-imigraţie semnat de Donald Trump, dar suspendat de justiţie, a spus despre presă că este ca un 'partid de opoziţie' şi a anunţat că unul dintre pilonii preşedinţiei Trump este 'deconstrucţia statului administrativ'.

De cealaltă parte, se află tabăra Kushner, considerat ca fiind mai moderat şi mai favorabil globalizării.

Citește și: `Mowgli girl`, fetița salvată de maimuțe, a învățat să meargă biped

Jared Kushner, 36 de ani, este căsătorit cu fiica cea mare a miliardarului, Ivanka. Numit asistent al preşedintelui, el pare să deţină portofoliul diplomatic.

Tabăra sa îl include pe fostul director al băncii Goldman Sachs, Gary Cohn, consilier economic, iar influenţa lor a putut fi identificată în tergiversările lui Donald Trump pentru a-şi aplica promisiunile protecţioniste, în special renegocierea tratatului de liber-schimb nord-american sau impunerea de tarife vamale punitive împotriva Chinei.

Citește și: Concluzii surprinzătoare ale unui studiu american: unii copaci emit metan/ VIDEO

Pentru susţinătorii lui Stephen Bannon, cei din grupul Kushner sunt o specie invazivă de 'democraţi' în cadrul guvernului republican, care l-ar împiedica pe preşedinte să îşi pună în practică promisiunile faţă de clasele populare.

Disensiunile sunt atât tactice, cât şi strategice, iar în fiecare săptămână ecoul lor ajunge în presă, dând impresia unei Case Albe în derivă.

Citește și: SEX în poliție: Au fost FILMAȚI când făceau SEX în timpul misiunii, când se comitea un jaf / VIDEO

Donald Trump a decis recent să intervină, cerându-le lui Bannon şi Kushner să facă pace, potrivit unor responsabili. Cei doi consilieri s-au întâlnit săptămâna trecută.

Însă rivalitatea este accentuată de susţinătorii lor din afara guvernului. Site-ul Breitbart publică articol după articol criticându-l pe Jared Kushner pentru presupusele sale conflicte de interese şi pentru 'CV-ul său slab din punct de vedere diplomatic'.

Citește și: Sclavă SEXUALĂ a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

Susţinătorii lui Bannon îl acuză Kushner că oferă informaţii presei împotriva favoritului lor.

Războiul este atât de intens, încât purtătorul de cuvânt al Casei Albe nici măcar nu mai încearcă să îi nege existenţa.

Citește și: Ce poate face Samsung Galaxy S8, cu asistent virtual

"Motivul pentru care preşedintele a format această echipă este că îşi doreşte să primească puncte de vedere diferite. El nu vrea un proces de gândire monolitic la Casa Albă", a declarat Sean Spicer.

În calitate de dezvoltator imobiliar, Donald Trump a încurajat mereu acest tip de concurenţă internă în cadrul companiilor sale, un fel de lege a celui mai puternic.

Citește și: Shakira uimește din nou: Cu ce strălucește diva / VIDEO

Însă dacă liderul republican nu va reuşi să îi facă pe toţi să lucreze împreună într-un mod coerent, zilele frumoase din grădina de trandafiri de la Casa Albă ar putea fi tot mai rare, încheie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.