Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război 'la cuțite'! Ucraina acuză Ungaria că îi blochează accesul consular la prizonierii de război pe care Moscova i-a predat Budapestei

Wilson Center
ucraina ungaria

Ministerul de Externe ucrainean a cerut luni din nou guvernului ungar să-i permită accesul consular la cei 11 soldaţi ucraineni de etnie maghiară care au fost luaţi prizonieri de trupele ruse şi apoi predaţi Ungariei, relatează agenţiile AFP şi EFE, anunță Agerpres.

"Toate încercările diplomaţilor ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetăţenii ucraineni au rămas zadarnice", a afirmat pe Facebook purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko.

Potrivit acestuia, cei 11 soldaţi ucraineni proveniţi din rândul minorităţii maghiare şi transferaţi Ungariei pe 8 iunie "sunt plasaţi de facto în izolare, nu au acces la surse de informaţii deschise, comunicarea lor cu apropiaţii se desfăşoară în prezenţa unor persoane terţe". "Asemenea acte ale Budapestei (...) pot fi considerate o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", susţine reprezentantul MAE ucrainean.

El mai afirmă că a fost transmisă o nouă cerere guvernului ungar să-i permită "consulului ucrainean un acces imediat" la aceşti prizonieri de război

El mai afirmă că a fost transmisă o nouă cerere guvernului ungar să-i permită "consulului ucrainean un acces imediat" la aceşti prizonieri de război, "astfel încât el să poată evalua starea lor psihică şi psihologică, să le explice drepturile şi să le ofere asistenţă consulară de urgenţă".

Transferul către Ungaria al celor 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară a fost anunţat de Biserica Ortodoxă rusă, care a jucat rolul de intermediar între Moscova şi Budapesta. Kievul şi-a manifestat iritarea că nu a fost implicat în discuţii.

Potrivit ministrului de externe ungar Peter Szijjarto, numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front.

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Trancarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce premierul ungar Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, iar guvernul de la Budapesta este singurul din ţările membre ale UE şi NATO care mai menţine relaţii apropiate cu Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.