Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război politic total în Moldova după decizia Curții Constituționale. Amenințarea președintelui cu anticipatele a aruncat în aer scena politică de la Chișinău

Președinția Republicii Moldova
Maia Sandu

Anunțul ultimativ al președintelui Maia Sandu privind declanșarea alegerilor anticipate sau inițierea procedurii de suspendare a sa din funcție prin referendum a împărțit deputații în tabere diferite.

În timp ce socialiștii și democrații spun că ar fi o premieră pentru Republica Moldova când o decizie a Curții Constituționale nu este respectată la cel mai înalt nivel, deputații PAS spun că situația excepțională din țară necesită măsuri radicale, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Socialiștii s-au arătat nedumeriți de anunțul președintelui Sandu privind declanșarea anticipatelor sau de a merge la popor prin referendum în cadrul exercițiului de suspendare a sa din funcție. Deputații PSRM spun că șeful statului nu face decât să adâncească criza politică în care se află Republica Moldova.

„Doamna președinte este din nou pe baricade. În loc să analizeze decizia Curții Constituționale, șeful statului aruncă gaz pe foc și inițiază un nou război politic. Încă din anii 90, când șeful statului începea confruntarea cu Parlamentul, Parlamentul întotdeauna ieșea învingător din acest război, pentru că Legislativul nu se află în subordinea șefului statului”, a declarat Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

De cealaltă parte, deputații PAS spun că singura modalitate de depășire a impasului politic sunt anticipatele și resetarea Parlamentului.

Vezi și: Scandal între Diana Șoșoacă și Grigore Cartianu, în direct la TV: Șoșoacă a plecat din emisiune/VIDEO

„Sunt mândru de decizia președintelui țării. Este o mare diferență între președintele de acum și Igor Dodon care se temea de Plahotniuc. Acum alegerea se dă între un grup de deputați care se tem de anticipate, care vor să continue furturile, și decizia poporului de a-și alege viitorul”, a spus deputatul PAS, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Democrații îi sugerează șefului statului să se conformeze deciziei Curții Constituționale și să inițieze consultările cu fracțiunile parlamentare.

„Președintele trebuie să aducă pace și cooperare. Nu trebuie să existe acest război între instituția prezidențială, Parlament și, mai nou, Curtea Constituțională. Va fi o premieră pentru țară dacă președintele nu se conformează deciziei Curții. Trebuie să existe compromis și fracțiunile trebuie chemate la consultări”, a declarat deputatul PDM, Dumitru Diacov.

Președintele Maia Sandu a declarat că poporul este deținătorul real al puterii în stat și el este cel care poate să tranșeze situația creată. Potrivit ei, la anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării. Declarațiile au fost făcute marți seara, ca urmare a hotărârii Curții Constituționale, prin care a fost declarat neconstituțional decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Curtea a statuat că fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări în problema desemnării candidaturii primului ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.