Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu tună și fulgeră după decizia defavorabilă a Curții Constituționale: Oamenii vor decide viitorul țării la anticipate sau la referendum

hotnews.ro
Maia Sandu

Oamenii vor decide viitorul țării la alegeri anticipate sau la referendum. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Maia Sandu, în contextul hotărârii de astăzi a Curții Constituționale.

Șeful statului a dat de înțeles că oricum nu are de gând să înainteze candidatul majorității parlamentare PSRM-Șor, dar nici nu a precizat despre ce fel de referendum e vorba. Totodată, a comparat situația politică actuală cu cea din anii 2015-2016.

„Am luat cunoștință de decizia Curții Constituționale. Noi astăzi nu avem o situație de normalitate. Situația seamănă cu cea din 2015. Atunci când Plahotniuc a cumpărat mai mulți deputați. Timofti a fost impus să semneze. Au fost necesari ani de luptă ca să scăpăm. Dezoligarhizarea nu a fost posibilă. Nu au fost suficienți deputați pentru a opri acest lucru” a declarat Maia Sandu în cadrul briefingului.

Președinta a mai adăugat că „Dezoligarhizarea nu a fost posibilă pentru că în Parlamentul actual nu au ajuns suficienți deputați care vor să curețe statul, în continuare oamenii trăiesc sub blestemul actualului Parlament în care se vând, cumpără, sechestrează și răpesc deputați.

Acești deputați vor să ne salveze, toți cei care au declarat de nenumărate ori că țara are nevoie de alegeri anticipate, inclusiv cei care au susținut demisia propriului guvern, astăzi ne spun că e nevoie de un guvern temporar ca să salveze țara.

Eu nu îi cred, nu îi cred atunci când spun că vor să ajute oamenii să depășească criza economică și pandemică.”.

Potrivit ei, „fermierii au fost mințiți. Deputații PSRM și Șor au aprobat un buget de miliarde de lei”.

Maia Sandu susține că „nu poate crede că așa o majoritate ar putea salva țara. Țara trebuie salvată de hoți. Corupția a ajuns un cancer organizat. În acest Parlament nu există 51 de deputați care să rezolve această problemă.

Nu se vor judecători și procurori onești. Moldova are nevoie de un Parlament cinstit. Oamenii știu că există o singură cale - alegeri anticipate. Cum să ajuți afacerile, dacă unii din Parlament prosperă din monopol.”

”Nu am să stau să mă muit cu frăția penalilor semnează alianțe. Nu sunt prizonierul funcției, nu voi fi un președinte comod pentru cei certați cu legea. Deputaților care nu sunt prinși în mrejele clanurilor mafiote le cer curaj și asumare pentru că nimic bun nu mai poate ieșit din această structură parlamenteraă. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Nimic bun nu mai poate ieși din această structură parlamentară”, a declarat Maia Sandu.

În concluzie, președintele țării a spus că „la anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul țării.”

Știri.md amintește că Decretul prezidențial din 11 februarie 2021, prin care Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, este neconstituțional.

Președintele țării, Maia Sandu, a desemnat-o pe Natalia Gavrilița, pentru prima dată, la 27 ianuarie, astfel încât Parlamentul ar urma să voteze un nou Guvern până la mijlocul lunii martie pentru a nu fi dizolvat.

Între timp, deputații PSRM, deputații Partidului Șor și un grup de transfugi de la PDM au anunțat că în Parlament au format o nouă majoritate și au propus un guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu, după ce Cabinetul format de Natalia Gavrilița a fost respins.

Maia Sandu a refuzat propunerea majorității PSRM-Șor, invocând probleme de integritate ale unor deputați semnatari și a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița.

Partidul Socialiștilor a calificat refuzul președintelui Sandu de a o desemna pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru, candidat susținut de o majoritate de 54 de deputați, drept o uzurpare a puterii în stat.

Dacă şi a doua încercare de numire a noului Executiv va eşua, atunci vor putea fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.