Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război rece China - Australia: Canberra își apără universităţile de ingerințele Beijingului

jobstreet.com.my
conflict

Australia a făcut publice joi noi măsuri care vizează să împiedice "puterile străine" să exercite influenţă asupra universităţilor de pe continent, în contextul temerilor legate de activităţile Chinei în acest sens, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Universităţile care aderă la noile reguli se angajează să coopereze în domeniul informatic cu agenţiile de securitate naţională şi să-şi declare partenerii de cercetare străini şi acordurile financiare cu alte ţări.

"Ameninţarea interferenţei străine este la un nivel fără precedent şi se dezvoltă, aşa încât trebuie să ne asigurăm că abordarea noastră evoluează", a declarat presei la Canberra ministrul australian al educaţiei, Dan Tehan, după publicarea noilor "linii directoare", care nu sunt obligatorii.

Ele au fost decise de o echipă creată mai devreme în acest an de autorităţile australiene, formată din oficiali din sfera informaţiilor şi directori de instituţii de învăţământ superior, ca urmare a unei serii de atacuri cibernetice împotriva unor universităţi şi a temerilor privind încercări ale Chinei de a "influenţa" mediul universitar şi cercetarea.

Măsurile prevăd ca universităţile să declare acordurile financiare cu entităţi străine în acelaşi registru folosit şi de lobiştii australieni care lucrează pentru alte state să se declare "agenţi străini". Ele înăspresc totodată cerinţele legate de parteneriatele cu alte ţări în proiecte de cercetare, inclusiv privind drepturile de proprietate intelectuală. Instituţiile de învăţământ superior sunt îndemnate de asemenea să aibă în vedere dacă de rezultatele cercetărilor lor ar putea beneficia organizaţii militare străine.

Luna trecută, ministrul australian de interne Peter Dutton a afirmat că Beijingul a luat în vizor universităţile australiene, generând tensiuni cu principalul partener comercial al ţării, care dezminte de altfel orice încercare de intervenţie în afacerile Canberrei.

Întrebat în legătură cu noua politică australiană, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Geng Shuang a spus că este vorba de o problemă internă a Australiei şi că Beijingul speră ca Australia să poată aplica principiile deschiderii şi nediscriminării în ce priveşte cooperarea internaţională în materie de educaţie.

"A spune despre China că încearcă să infiltreze învăţământul superior din Australia înseamnă să inventezi ceva din nimic", a menţionat purtătorul de cuvânt.

Studenţii străini contribuie cu circa 35 de miliarde de dolari australieni (24 miliarde de dolari americani) pe an la economia Australiei, studenţii chinezi reprezentând circa o treime din total.

Beijingul a mai dezminţit şi în trecut orice implicare în activităţi "nepotrivite" şi a acuzat Australia că adoptă o "mentalitate specifică războiului rece". Ministerul chinez de Externe a respins de asemenea orice implicare în atacuri informatice.

Vezi si: Cum joacă Pro România și ALDE în turul 2 al alegerilor prezidențiale / SURSE .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.