Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război total în PNL în prag de CN. Represaliile lui Orban pentru susținătorii lui Bușoi. Miza pentru europarlamentare

busoi orban busoi

PNL  intră  în chinurile  reorganizării în filiale, începând cu data de 12 martie.  Convocat, chipurile pentru bilanțul de activitate semestrial, desfășurarea Consiliului Național va  consfinți eliminarea de către Ludovic Orban a foștilor susținători ai lui Cristian Bușoi la ultimul Congres, din fruntea filialelor pe care încă le conduc.  Debarcarea acestora va netezi și planul conducerii de pregătire și impunere a listei de candidați eligibili la viitoarele europarlamentare. Pentru adversarii actualului lider de partid,  singura  speranță  o constituie  sentința definitivă a judecătorilor în dosarul penal în care Orban a fost trimis în judecată.

Un colos ridică o nouă fabrică în România: Se fac angajări pe bandă rulantă

Consiliul Naţional al PNL şi Biroul Politic Naţional al partidului se vor întruni pe 12 martie. Decizia, luată în Biroul Executiv de ieri, vine  inclusiv în întâmpinarea unei  eventuale decizii definitive  nefavorabile în  dosarul în care Orban este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Pentru adversarii acestuia, este singura lor speranță.

"Trebuie să fim  pregătiți și pentru o astfe de eventualitate. Dacă Orban primește o condamnare, fie doar și cu suspendare,  el va trebui să renunțe la  funcția de lider de partid, iar  noi trebuie să desemnăm  o conducere interimară până la un nou Congres", susțin surse din  tabăra  rivală.

Un astfel de scenariu este  puțin probabil.  Există toate  semnele că  Orban se așteaptă la o achitare. "Modul în care a decurs cercetarea judecătorească făcută de completul de apel al ÎCCJ mă face să fiu extrem de optimist şi să cred că nu a apărut nimic în plus faţă de ceea ce a apărut în cursul cercetărilor judecătoreşti la instanţa de fond. Dimpotrivă, au apărut elemente care sunt în favoarea mea, ceea ce mă face să cred şi să fiu convins că nu există temei pentru a se modifica decizia instanţei de fond, de achitare. (...) Eu sunt optimist, încrezător", a spus preşedintele PNL.

ALERTĂ - Codurile de vreme rea, PRELUNGITE: Un nou val de GER şi NINSOARE peste sudul României / HARTA

Mai mult, Orban va folosi sentința definitivă din 5 martie ca  un mijloc de  întărire a propriei sale autorități în PNL. Cu adversarii  debusolați și demoralizați,  liderul liberalilor va trece la eliminarea  ultimelor pungi de rezistență din partid. Iar Consiliul Național, principalul organism de conducere  și de decizii al partidului în perioada  dintre Congresele PNL, va servi perfect acestui scop.

"În conformitate cu Statutul PNL, Consiliul Naţional se convoacă o dată la şase luni şi s-a împlinit termenul, iar BPN se întâlneşte cu o periodicitate lunară", a ținut să explice ieri Orban.

În fapt, Consiliul Național este  compus  din toți  membrii  Biroului Executiv și ai Biroului Permament Național,  prim-vicepreședinți, vicepreședinți naționali și  regionali, la care se  mai adaugă  toți liderii de filiale care nu au astfel de funcții,  parlamentarii și europarlamentarii partidului, primarii de mari municipii și președinții și vicepreședinții de  CJ-uri,  plus președinții diferitelor organizații interne ale PNL.  Lor li se  adaugă cele 35 persoane din grupul de promovare a moțiunii câștigătoare, precum și persoanele desemnate de liderii moțiunilor respinse prin vot, care au obținut peste 10% din voturi. O aritmetică simplă arată că Orban  controlează votul majorității din  acest Consiliu și că-și poate impune, fără probleme  voința și deciziile.

Iar una din aceste decizii va viza  mai toți liderii de filiale care au susținut moțiune de candidatură a  europarlamentarului  Cristian Bușoi la ultimul Congres, susțin sursele citate.

De altfel, ultimele modificări aduse Statutului PNL au  ușurat acest proces. Sub imperiul eficientizării și îmbunătățirii activității partidului, s-a introdus   obligativitatea unro evaluări periodice a  prestației financiare și  politice a  organizațiilor județene. Trimestrial,  conducerile  acestor organizații  sunt obligate să redacteze și să remită rapoarte de activitatea pe aceste domenii către conducerea din Modrogan.

"Asupra  lui Orban există mari presiuni din partea celor care i-au susținut candidatura  la Congres. Ei  i-au adus  multe voturi pentru propria moțiune în filiale unde liderii acestora se pronunțaseră deja în favoarea lui Bușoi, iar acum își vor răsplat: șefiile  acestor  organizații", ne-au explicat sursele citate.

La ultimul Congres,  Bușoi  s-a bucurat de susținerea dechisă a cinci  din totalul de șase lideri de filialele de sector. Organizațiilor bucureștene li s-au adăugat o serie de lideri de organizații, precum Mugur Cozmanciuc, șeful PNL Neamț,  Nicolae Robu, PNL Timiș, Marcel Vela, PNL  Caraș- Severin,  Tinel Gheorghe, PNL Ialomița sau președintele PNL Mureș, senatorul Cristian Chirteș,  și colegul său din fruntea  filialei Maramureș,  Ionel Bogdan. În multe din aceste organizații. poziția acestora  este  șubredă, fapt dovedit și  votul dat  de delegații acestor filiale la Congres, când mulți dintre ei  au preferat  să treacă peste  voința superiorilor pe linie de partid și să susțină candidatura lui Orban.  De exemplu, la nivelul  județului  Neamț, conducerea PNL Roman a decis , la acea vreme, susţinerea fără rezerve a candidatului Ludovic Orban la şefia naţională a partidului, fără să existe  măcar un singur  vot pentru  Bușoi. La fel au procedat și liberalii din Piatra Neamț, lăsându-l în ofsaid pe deputatul Mugur Cozmanciuc care şi-a anunţat sprijinul pentru Cristian Buşoi

Tocmai de  aceast situație va  căuta să profite Orban pentru a răspunde așteptărilor  partizanilor săi. Înafară de Marcel Vela, recuperat de actuala conducere,  toți ceilalți lideri de filiale au zilele numărate, susțin sursele citate.

Orban mai are însă încă un motiv pentru care cedează pretențiilor colegulor de partid.  Vin alegerile europarlamentare, iar  în desemnarea  candidaților eligibili,  loialitatea  partizanilor săi, instalați în funcții de conducere la nivelul organizațiilor județene, va juca un rol esențial în finalitatea listei cu care PNL se va prezenta în fața electoratului. Mai ales în condițiile în care Orban vrea să instituie  modelul alegerii acestor candidați pe  cele opt regiuni ale țării, dând posibilitatea filialelor din fiecare regiune să-și aleagă și să vină cu propriile propuneri pentru lista cu eligibili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.