Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război TOTAL între Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică: totul a pornit de la Trinitas TV

biserica

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, reacționează dur după ce televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV, a difuzat un documentar laudativ la adresa Patriarhului Justinian Marina, supranumit și "Patriarhul Roșu".

Citește și: Rupere în PSD Un ministru al lui Mihai Tudose, 'FĂCUT PRAF': 'Nu poţi avea ziua şi demiterea'

Citește și: Lovitură sub centură pentru Klaus Iohannis: Un aliat ferm se întoarce împotriva şefului statului

Televiziunea Bisericii Ortodoxe Romane, Trinitas TV, a starnit critici in mediul online dupa ce, in ajunul vizitei Patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril, a difuzat si a publicat online un material despre "reintregirea" BOR sub Patriarhul Justinian, in care desfiintarea Bisericii Greco-Catolice la ordinul sovieticilor si crimele care au insotit-o sunt prezentate intr-o lumina pe alocuri favorabila. Trinitas a retras, intre timp, inregistrarile de pe propriul site si de pe Youtube, iar cel putin o persoana care a incarcat separat filmul pe Facebook a fost reclamata, iar continutul - blocat.

"Cu durere în suflet am vizionat filmul documentar ”Patriarhul Justinian Marina Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române”, transmis recent pe postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Române. El constituie, în opinia noastră, un atac la memoria martirilor Bisericii Greco-Catolice.

Ţinem să repetăm ceea ce cardinalul Alexandru Todea a spus de mai multe ori la începutul anilor 1990, după căderea comunismului: ”toată suferinţa Bisericii noastre din aceşti ani de persecuţie o oferim Domnului”! Noi, Biserica Greco-Catolică, în pragul Centenarului Marii Uniri, ne asumăm cu demnitate trecutul şi istoria şi mulţumim Domnului pentru tot binele făcut poporului român de această Biserică. Ne gândim la primele şcoli româneşti sistematice deschise la Blaj în 1754, la Corifeii Şcolii Ardelene şi la Supplexul de la 1792, ne gândim la Timotei Cipariu şi la introducerea literelor latine în scrierea românească, la „Câmpia Libertăţii” din 1848, la Simion Bărnuţiu, la Pronunciamentul din 1868, tot de la Blaj, ne gândim şi la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De fiecare dată greco-catolicii s-au gândit şi au lucrat pentru toţi românii, indiferent dacă erau ortodocşi sau uniţi. În marile momente ale istoriei lor, români au fost întotdeauna împreună!

Ne doare şi ne întristează acest mesaj al fraţilor ortodocşi, conform căruia actul samavolnic de desfiinţare a Bisericii Unite şi persecuţiile dure începute în 1948 împotriva membrilor acesteia constituie un act de “pedagogie divină”, cu atât mai mult cu cât mesajul este transmis de lideri de opinie ai BOR, de clerici din interiorul instituţiei, secondaţi de unii academicieni.

Ne doare cu atât mai mult cu cât atacul este făcut în preajma intrării în anul centenarului Unirii. La Alba Iulia, în 1918, episcopul ortodox Miron Cristea l-a ascultat pe mai tânărul episcop greco-catolic Iuliu Hossu citind Declaraţia Unirii, pentru ca mai apoi cei doi ierarhi să se îmbrăţişeze frăţeşte, simbolizând prin acest gest pacea dintre cele două Biserici şi Unirea pe veci a românilor.

Contribuţia istorică a Bisericii Române Unite este bine cunoscută, la fel şi prigoana dezlănţuită împotriva acesteia şi a credincioşilor ei în timpul regimului comunist de tristă amintire. Şi totuşi, nedreptăţile la care suntem supuşi din partea fraţilor ortodocşi continuă, în pofida sprijinului de care se bucură în Europa comunităţile româneşti ortodoxe din partea Bisericii Catolice. Este injust ca nouă, greco-catolicilor, fraţii majoritari ortodocşi, sprijiniţi de oameni din instituţiile statului, să ne spună că martiriul Bisericii Române Unite nu a existat!

Ne doare această tentativă de rescriere a istoriei Bisericii noastre de către BOR, dar şi rescrierea istoriei rezistenţei anticomuniste, tentative înmulţite, parcă, în ultimele luni. Noi, greco-catolicii, ne asumăm istoria aşa cum a fost şi încercăm să respectăm martirii şi pe cei care au salvat demnitatea poporului român, să vindecăm rănile în spirit de frăţietate şi nu de pe poziţii de forţă.

Acest comunicat este un strigăt de durere făcut cu demnitate pentru a ne apăra Biserica şi credincioşii, istoria noastră şi istoria poporului român. Sângele martirilor noştri, sacrificiul lor, mormintele fără cruci ne îndeamnă să nu uităm, să spunem adevărul pentru ca istoria să nu se mai repete, să nu atacăm pe nimeni ci să păşim cu demnitate în Centenarul Unirii împreună cu fraţii ortodocşi", se arată în comunicatul semnat de Episcopul Virgil Bercea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.