Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI TOTAL între liderul Al Qaida și cel al Statului Islamic: Ce se anunță

isis

Şeful reţelei Al Qaida, Ayman al-.Zawahiri, l-a acuzat joi pe conducătorul grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, că minte cu privire la lupta jihadistă dusă de reţeaua fondată de defunctul Osama ben Laden, potrivit France Presse, transmite agerpres.ro

Într-un mesaj audio, citat şi tradus în limba engleză de Centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, egipteanul Ayman al-Zawahiri îşi reînnoieşte apelurile la atacarea "cu prioritate" a SUA şi a aliaţilor acestora.

Băsescu îi declară RĂZBOI lui Dodon, după ce i-a fost retrasă cetățenia: Caut cel mai bun avocat


Şeful Al Qaida critică mai întâi "campania de dezinformare a faptelor, de teamă şi intimidare la care participă din nefericire Ibrahim al-Badri (Abu Bakr al-Baghdadi)". 

"El a proferat minciuni despre noi, pretinzând că nu denunţăm tirania, că noi îl lăudăm pe (fostul preşedinte egiptean înlăturat) Mohamed Morsi şi că eu i-aş fi îndemnat pe creştini să ne fie parteneri", protestează Ayman al-Zawahiri, potrivit transcrieriii mesajului său formulat în limba arabă. 

Şeful Al Qaida, care i-a succedat lui Osama ben Laden după ce acesta a fost ucis de un comando american în Pakistan în mai 2011, contestă astfel afirmaţiile pe care le-ar fi făcut Abu Bakr al-Baghdadi, şeful grupării ultraradicale sunnite Statul Islamic, care ar fi acuzat Al Qaida că nu luptă împotriva musulmanilor şiiţi.

Sorina Matei intervine în scandalul momentului: Sebastian Ghiță e DEVOALAT/ VIDEO


"În unul dintre apelurile mele, am dat ordin scris să fie atacate forţele militare, ale poliţiei şi securităţii irakiene, care sunt în cea mai mare parte şiite, precum şi miliţieni şiiţi", argumentează Ayman al-Zawahiri. 

În fine, în mesajul său, liderul Al Qaida, a cărui reţea este autoarea atentatelor din 11 septembrie 2001 în SUA, atacă din nou America:"Chemăm pe mujahedini să facă din jihadul împotriva Americii şi a aliaţilor săi prioritatea lor oriunde pot să acţioneze". 

Cele două organizaţii considerate "teroriste", Statul Islamic şi Al Qaida, sunt grupări rivale cu tactici şi strategii jihadiste diferite, în special în atacurile efectuate în Siria, Irak şi Yemen. 

Mult timp numărul doi în organizaţia sa, Ayman al-Zawahiri a fost propulsat la conducerea Al Qaida în 2011. Dar conducerea sa a fost marcată printr-un declin net al reţelei, în timp ce gruparea Statul Islamic a urmat o traiectorie inversă, cucerind vaste teritorii în Irak şi în Siria şi multiplicându-şi atentatele în lume.

Una dintre ultimele apariţii în public ale lui al-Zawahiri datează din iulie 2015. Unii experţi estimează că el trăieşte izolat în zona frontalieră dintre Pakistan şi Afganistan. Amploarea influenţei sale asupra Al Qaida este dificil de evaluat, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.