DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Razboi total PMB-Prefectură: Nicusor Dan pulverizat de Toni Greblă

toni grebla nicusor dan

Ceea ce redacția noastră anunțase în premieră încă de sâmbătă, s-a întâmplat. Iar scandalul a explodat. În disperare de cauză, Nicușor Dan a ieșit la atac a doua zi după dezvăluirile noastre, înșirând într-o conferință de presă tot soiul de presupuse acuzații. Iar astăzi este ziua cea mare, când expiră ULTIMATUMUL dat de către Prefect Primarului general, pentru intrarea în legalitate.

De unde a început totul? În ultimii 2 ani în București s-au blocat, din inițiativa lui Nicușor Dan și cu susținerea alianței PNL-USR-PMP din Consiliul General, toate reglementările de urbanism, prin suspendare. Urmare a blocajului, pentru care s-au invocat argumente de moralitate și haos edilitar, majoritatea marilor investitori au ieșit de pe piață, lăsând locul tocmai rechinilor imobiliari cu care susține edilul Capitalei că se luptă. În plus, mare parte din bucureșteni încep să prefere localitățile din Ilfov, sporind aglomerația din trafic și poluarea orașului, câtă vreme serviciul și școlile copiilor rămân în București. Peste toate acestea, impactul fiscal-bugetar al blocajului se ridică la miliarde de euro, fără a socoti ajutoarele de șomaj pentru cei rămași fără locuri de muncă și restanțele la taxe și impozite ale firmelor intrate în insolvență sau faliment.

Filmul evenimentelor. Un ONG a solicitat PMB documentația intitulată Plan Urbanistic Zone Construite Protejate. I s-a răspuns oficial că nu există în arhivă aceste acte, mai precis că Hotărârea Consiliului General din decembrie 2000 nu avea atașate și planșe efective ale zonelor protejate. Asociația a revenit în instanță, unde judecătorii au primit, de la aceeași primărie, documente suspectate de fals, sub semnătura de conformitate a lui Nicușor Dan. În paralel, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că aceleași temeiuri de nelegalitate invocate de Primarul general în cazul suspendării PUZ-urilor coordonatoare de sector se regăsesc și în cazul Planului Urbanistic Zone Construite Protejate. Prin urmare, a sesizat, pe cale instituțională Prefectura Municipiului București. Toni Greblă, experimentat  jurist și fost judecător la Curtea Constituțională a României, a solicitat, conform procedurii, documentele invocate de ISC, tocmai pentru a se asigura de legalitatea lor. În fond, un act administrativ poate fi emis legal sau ilegal, nicidecum parțial legal sau aproape legal. Cuprins de disperare, atât pentru că transmiterea unor documente în fals instanței înseamnă o problemă penală, cât și pentru că, surprinzător, dublul său discurs a ieșit la suprafață - fiind pentru prima dată când apără în mod oficial o documentație cu probleme, afectându-și procentele electorale, dar și perspectiva susținerii politice în Consiliul General, Nicușor Dan a lansat un atac furibund la adresa reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Unde greșește sau minte Nicușor Dan? Edilul Capitalei a spus că suspendarea, prin atacarea în instanța de Contecios, a Planului Urbanistic Zone Construite Protejate, va însemna haos în București. Însuși șeful ISC, însărcinat și cu supravegherea legalității, a demontat spusele Primarului general. Acesta a arătat că suspendarea hotărârii, din evidente rațiuni de flagrantă ilegalitate, va fi de natură chiar a întări disciplina construcțiilor, întrucât sub egida Planului Urbanistic General exigențele sunt mai ridicate, iar excepțiile prevăzute prin documentele care par inexistente, se anulează. Astfel, de pildă, pentru zona monumentelor istorice, nu mai există derogări de vreun fel, ci se vor aplica sever imperativele Ministerului Culturii.

Ce a spus Prefectul? Toni Greblă a criticat atitudinea necooperantă a edilului, explicând că acesta refuză să comunice și să vină cu răspunsuri clare, în spețele pentru care legea îl obligă să pună la dispoziția prefectului documentele solicitate, preferând să iasă în spațiul public cu minciuni. „Eu am solicitat, în virtutea atribuțiilor pe care le am, urmare apariției în spațiul public a unei acuze foarte grave și anume că, pentru cele 86 de PUZ-uri în zonele protejate, planșele desenate și planșele scrise care însoțesc orice PUZ, nu există. Și, sub acest aspect, am solicitat primarului general să-mi trimită copii conforme cu originalul ale acestor 86 de PUZ-uri pentru zonele protejate, pentru că există suspiciunea rezonabilă apărută în spațiul public că acestea nu ar exista.”

În concluzie, pare că Nicușor Dan a căzut în propria capcană: după ce s-a legitimat ani de zile ca unicul apărător al procedurilor legale, acuzând pe toată lumea și intentând zeci de procese, prin ONG-ul propriu sau prin cele prietene, Primarul general se vede în cel mai mare impas al carierei, cu implicații politice, penale și instituționale: la simpla solicitare a unor documente de către Prefect, fondatorul USR iese la atac, fără a afirma că documentațiile solicitate există sau nu, ci perorând la adresa lui Toni Greblă, care nu a făcut decât să-și îndeplinească îndatoririle obligatorii prin lege pentru funcția pe care o ocupă.

În scenă a intrat - culmea! - și Clotilde Armand, cea care ar beneficia direct de eventuala suspendare de către instanță a Planului Urbanistic Zone Construite Protejate, eliberarea autorizațiilor de construire urmând să revină la primăriile de sector. Isteria atacului concertat al USR pare să confirme disperarea devoalării unor interese uriașe, nederanjate până astăzi de nimeni. Mai mult, relația complicată a PNL cu PSD la nivel de București, împreună cu pagubele electorale provenite din asocierea necondiționată cu Nicușor Dan, constituie terenul fertil pentru radicalismul specific USR, mai ales în perspectiva anului electoral care urmează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.