Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul antidrog din Filipine - Rodrigo Duterte nu va coopera cu ancheta CPI

www.ibtimes.co.uk
Rodrigo Duterte

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte nu va coopera cu judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) în cadrul anchetei lor asupra războiului antidrog dus de guvernul său, a anunţat joi avocatul lui Duterte, informează AFP.

Acest anunţ intervine la o zi după ce judecătorii CPI au anunţat că au autorizat deschiderea unei anchete pentru crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului declarat de guvern împotriva drogurilor, reprezentând posibile "crime împotriva umanităţii".

Curtea "a aprobat cererea procurorului de a deschide o anchetă asupra crimelor ce ţin de competenţa Curţii şi care ar fi fost comise pe teritoriul Filipinelor", între 2011 şi 2019, a anunţat CPI într-un comunicat, în pofida retragerii statului Filipine din CPI în 2019, din cauza deschiderii unei investigaţii preliminare asupra acestor violenţe.

Principalul consilier juridic al preşedintelui Duterte, Salvador Panelo, a afirmat la postul de radio DZBB că CPI nu este recunoscută de ţara sa după ce aceasta s-a retras în 2019 din Statutul de la Roma, textul fondator al CPI. "Guvernul va interzice intrarea" pe teritoriul filipinez a oricărui membru al acestei jurisdicţii ce ar veni "să strângă informaţii şi dovezi", a avertizat el.

Duterte a criticat de mai multe ori CPI, însărcinată să judece crime de război şi împotriva umanităţii, neezitând să o califice drept "porcărie" şi jurând să nu coopereze niciodată cu ea.

Duterte a fost ales preşedinte în 2016 după o campanie zgomotoasă, promiţând să eradicheze traficul de droguri. Acest război antidrog a dus la uciderea a zeci de mii de persoane, suscitând indignarea comunităţii internaţionale.

Cele mai recente cifre oficiale indică cel puţin 6.181 de morţi şi peste 200.000 de operaţiuni antidrog în arhipelagul asiatic, însă apărătorii drepturilor omului estimează că numărul real al persoanelor ucise este mult mai mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.