Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul Bușoi-Orban, la mâna a 10 filiale-jucătoare. Ce notă de plată va plăti învingătorul

pnl.ro
pnl sigla

În PNL luptele  și jocurile subterane  vor decide soarta viitoarei conduceri a PNL. Cu doar doi candidați  susținuți de filiale, competiția se anunță una  echilibrată, deși ambii rivali aruncă în media cu  numere  grele pentru a crea impresia că jocurile sunt deja  făcute. Ludovic Orban se laudă că are deja susținerea a 24 de lideri de filiale și că așteaptă decizia altor șase. De cealaltă parte,  oamenii lui Cristian Bușoi susțin că se pot baza pe  contribuția în voturi a 25- 28 de filiale județene.  O simplă adunare demonstrează că cel  puțin zece filiale joacă încă la dublu. Ele  sunt cele care  vor decide deznodământul  alegerilor interne din PNL din 17 iunie.

Adrian Năstase RUPE TĂCEREA: Ce a discutat cu DUȘMANUL Traian Băsescu

Organizațiile județene își vor trimite delegații la Congresul unde va fi votată noua conducere - peste 5.000 de delegați. În repartiția numărului de locuri pentru fiecare delegație de filială contează două criterii: rezultatele obținute la ultimele alegeri, coroborat cu numărul de membri pe care îi are fiecare organizație. Cele puternice și performante, precum, de exemplu,  filiala PNL Sibiu, ava avea chiar peste 160 de delegați la Congres.

Nu toți delegații pot fi controlați cum votează, tocmai pentru că numărul lor va fi  de cinci ori mai mare decât la Congresele PNL organizate în trecut. Dar  liderul de filială are un cuvânt  greu de spus în influențarea acestuia, atuu pe care fiecare lider liberal local caută să-l folosească în beneficiul său sau al protejaților săi.

Noul statut nu permite cumulul  funcției de  lider de filială cu cea de vicepreședinte la nivel național. Tocmai din această cauză, unii lideri vechi de filiale au preferat să  facă un pas înapoi din fruntea filialei, să nu  mai candideze, orchestrând, în schimb, numirea  unui om de încredere în respectiva  funcție. Pentru ei înșiși au ales fie candidatura la una din cele patru locuri de prim-vicepreședinți, fie candidatura la  un post de vice regional sau unul cu atribuții pe un domeniu național.

Ori aceste calcule sunt  complicate de modul în care cei 16 vicepreședinți și cei 4 prim-vice vor fi aleși. În prezent, există o întreagă discuție  legată de momentul organizării acestor alegeri. Dacă președintele de partid va fi singurul ales la Congres, ceilalți membri ai Biroului Permanent Național urmează a fi desemnați  într-un for mai restrâns, cel al Consiliului Național al partidului format din parlamentari, lideri de filiale județene și primari de mari municipii.

Au fost descoperite VIRUSURI GIGANTICE: Specialiștii le-au depistat într-o stație de epurare a apei

Cei care mizează pe înțelegerile deja  perfectate cu unul din  candidații la șefia partidului ar prefera  ca alegerile în Consiliul Național pentru prim-vice și vicepreședinți să aibă loc a  doua zi după Congres. Alții, care nu și-au asigurat sprijinul necesar prin crearea de mici cooperative cu alte filiale, ar dori ca lucrările Consiliului să aibă loc mai târziu, pentru a folosi răgazul obținut pentru noi negocieri interne. În fine, alți lideri de filiale continuă să joace  fie la dublu, fie să rămână nehotărâți până în ultimul moment, amânând  decizia pentru a merge  cu valul care  va da noul lider de partid.

Potrivit unor surse  convergente din taberele lui Orban și Bușoi, 10 lideri de filiale  joacă în prezent la dublu, fie nu s-au decis. Printre ele se numără PNL Bacău, Botoșani, Constanța, Cluj, Galați, Iași, Sibiu,  Suceava, Tulcea, Vaslui.

În unele din ele,  cazul celor de la Iași și Constanța,  noii lideri de filiale au fost aleși cu scandal și nu au autoritatea deplină dorită pentru a-și impune voința, în altele, precum Botoșani și Bacău, se negociază la dublu, pentru a-și maximiza reprezentarea în viitorul BPN al partidului.

Demisie de RĂSUNET în USR: acuzații de BLAT cu PSD și ALDE

De altfel tot așa procedează și Raluca Turcan, actualul lider interimar al partidului și șefă la PNL Sibiu. Conform surselor citate,  în prezent, Turcan negociază cu ambele tabere pentru a-și atinge noul obiectiv, după ce visul ei de a deveni  candidat la șefia PNL cu aportul filialelor conduse de ex-pedeliști s-a destrămat. Acum are de gând să ceară o notă de plată scumpă pentru  voturile filialei pe care o conduce -  un post de  prim-vicepreședinte național și calitatea de lider de grup la Camera Deputaților pentru ea, plus un loc de vicepreședinte  național pentru  un alt coleg sibian,  susțin sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.