Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Israel dăunează perspectivelor de export de gaz natural lichefiat din Egipt

mechademy.com
gnl egipt

Perspectiva ca UE să primească mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Egipt pe termen scurt și mediu pare de nerealizat din cauza bilanţurilor strânse de gaze şi a importurilor reduse din Israel, a declarat Institutul de Studii Energetice Oxford (OIES), scrie bizcommunity.com.

Egiptul a expediat anul trecut 80% din exporturile sale de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa, în vreme ce continentul căuta să înlocuiască gazul rusesc după invazia Moscovei în Ucraina.

Uniunea Europeană a semnat în iunie anul trecut un acord-cadru între bloc, Israel și Egipt care ar permite Cairoului să mențină „volume relativ mari” de livrări de GNL către Europa.

Din cauza conflictului Israel-Hamas, Chevron a închis în octombrie zăcământul de gaz israelian Tamar pe fondul conflictului militar din țară și a suspendat exporturile prin conducta submarină EMG, care merge de la Ashkelon, în sudul Israelului, până în Egipt.

Bilanțurile de gaze din cea mai populată țară arabă, care se confruntă cu o cerere crescândă de gaz de la populația sa de 105 milioane de locuitori, erau deja sub presiune înainte de izbucnirea conflictului la 7 octombrie, deoarece producția de gaze a scăzut la nivelul minim din trei ani în acest an.

Țara s-a confruntat cu întreruperile de curent care au început în vară și s-au extins până în octombrie, deoarece valurile de căldură au crescut cererea de răcire. Cererea mare de vară a dus la exporturi de GNL foarte scăzute sau zero în perioada mai-septembrie.

În ciuda reluării exporturilor de GNL în octombrie și noiembrie, raportul și alți analiști consideră că conflictul va menține sub presiune exporturile de GNL ale Egiptului.

„Cu bilanţuri strânse de gaze şi importuri reduse din Israel, perspectiva ca UE să primească mai mult GNL din Egipt pe termen scurt şi mediu pare de nerealizat”, a spus OIES într-un raport.

„Memorandumul de înțelegere din iunie 2022 dintre Egipt, Israel și UE, angajându-se la o mai mare aprovizionare, este probabil acum imposibil de livrat”, a adăugat acesta.

Exporturile de gaze ale Israelului către Egipt fac parte din mixul de aprovizionare al Egiptului și, prin urmare, sprijină exporturile egiptene de GNL.

Cairo importă aproximativ 200 de milioane de m3 pe an de gaze naturale din zonele de dezvoltare Tamar și Leviathan, contribuind la satisfacerea cererii interne și a centralelor de lichefiere a energiei, potrivit Rystad Energy.

Rystad Energy a estimat că Egiptul a exportat 3,7 milioane de tone de GNL între octombrie 2022 și ianuarie 2023, cea mai mare cantitate fiind de doar cu puțin sub 1 milion de tone în decembrie 2022.

Potrivit datelor de la consultanțele ICIS și Kpler, Egiptul a avut două exporturi în octombrie și noiembrie, dar volumele au fost de aproape o treime din cele exportate în aprilie.

Alex Froley, analist GNL la ICIS, a declarat că în perioada octombrie-decembrie 2022 Egiptul a încărcat 42 de transporturi, comparativ cu doar două în perioada respectivă până în acest an.

„Exporturile de GNL ale Egiptului par să rămână scăzute până la zero în timpul iernii”, a spus Froley.

Ministerul petrolului din Egipt nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.